Obviněný Siefem Alláhem H. u soudu.

Obviněný Siefem Alláhem H. u soudu. Zdroj: ČTK

Zvláštní muslimský manželský pár čelí v Německu obvinění z plánovaní ricinového útoku

V Německu byl zahájen soud s muslimskými manželi – 30letým Siefem Alláhem H. (tuniského původu) a jeho 43letou manželkou Jasminou H. (německá konvertitka k islámu a matka 7 dětí). Oba jmenovaní byli zatčeni před rokem v Kolíně nad Rýnem a jsou obviněni z přípravy teroristického útoku za použití jedovatého ricinu a z podpory islámské teroristické organizace Islámský stát, informuje anglickojazyčná stránka Arab News.

Podle informací německých médií se Sief Alláh přistěhoval do Německa z Tuniska po svatbě s Jasminou. Když nahlásil ztrátu svého cestovního pasu, stal se pro německé úřady podezřelým a bylo rozhodnuto požádat tuniské bezpečnostní složky o informace o jeho osobě. Tuniské úřady německým kolegům sdělily, že Sief Alláh je podezřelý z příslušnosti k islámským radikálům salafistického směru. Podle Arab News se Sief Alláh s Jasminou seznámil přes internet v roce 2014 a v roce 2015 se vzali. On byl tuniský prodavač a ona byla nezaměstnanou matkou sedmi dětí, které má se čtyřmi různými muži.

Dále bylo zjištěno, že Sief Alláh se pokusil několikrát přes Turecko dostat do Sýrie, aby mohl bojovat v řadách teroristické organizace islámský stát, což se mu nepodařilo a musel se vrátit zpět do Německa. Tam si požádal o nový pas. Tím vyvolal podezření úřadů, které měly dojem, že ztrátou pasu a žádostí o nový chce maskovat své pokusy dostat se do Sýrie.

Ostré domácí hádky o praktikování islámu

Podle policejních záznamů nebylo soužití manželů nijak ideální. Na základě stížnosti Jasminy H. musela německá policie několikrát Siefa Alláha vykázat ze společného bytu a dle výpovědí jeho ženy se často a vyhroceně hádali o způsob interpretace praktikování islámu, píše ve své analýze americká organizace The Combating Terrorism Center sídlící v akademii United States Military Academy ve West Pointu. Podle německých úřadů se po neúspěšných pokusech dostat se do Sýrie začal Sief Aláh se svou ženou věnovat šíření propagandy islámské teroristické organizace Islámský stát skrze internet. A právě jeho působení na internetu neuniklo pozornosti amerických tajných služeb, které měly o jeho osobě a aktivitách na internetu upozornit německá protiteroristická centra.

Podle obžaloby plánoval Sief Alláh vyrobit výbušné zařízení, které by do okolí rozmetalo nálož s jedem. Cílem útoku se mělo stát veřejné prostranství, kde bude shromážděno hodně lidí. Některé ze součástek plánované nálože zakoupili obvinění na internetu a kvůli nákupu základní ingredience pro výbušnou nálož měl Sief Alláh cestovat do Polska, protože je v Německu – na rozdíl od Polska – nelegální. Německá média předpokládají, že rozsudek v tomto případě bude vynesen nejspíše v srpnu.

Ricinový jed není specialitou pouze islámských teroristů. K vraždění nepohodlných lidí si ho oblíbily i některé komunistické tajné služby. V roce 1978 byl nejspíše agentem komunistické bulharské tajné služby ricinovým jedem zavražděn například bulharský disident Georgi Markov v Londýně a o několik dní dříve se ricinovým jedem pokusil někdo zavraždit dalšího bulharského disidenta Vladimíra Kostova.