Novinář  Wa Lone a Ťjo Sou Ua krátce po propuštění na svobodu

Novinář Wa Lone a Ťjo Sou Ua krátce po propuštění na svobodu Zdroj: ČTK

Barma propustila dva uvězněné novináře, kvůli kritice režimu strávili za mřížemi přes 500 dní

„Jsem velmi šťastný a chtěl bych poděkovat rodině a přátelům, kteří usilovali o naše propuštění, a také lidem po celém svět, kteří nám projevovali své sympatie.“ Tato slova pronesl po svém propuštění jeden z novinářů Wa Lone. Dodal, že se těší, až zamíří opět do redakce. Barma novináře agentury Reuters držela více než 500 dní.

Zatčení obou novinářů, devětadvacetiletého Ťjo Sou Ua a třiatřicetiletého Wa Lonea přímo souviselo s jejich reportážemi týkající se tématu pronásledování Rohingů, muslimského etnického obyvatelstva Barmy. Oba žurnalisté agentury Reuters byli zatčeni v prosinci roku 2017. Postupně jejich případ prošel všemi stupněmi barmské justice, vždy ale bez úspěchu. Koncem dubna letošního roku bylo jejich dovolání k barmskému nejvyššímu soudu zamítnuto.

Oba muži tvrdili, že jejich případ je vykonstruovaný. Dokumenty, které u mužů byly objeveny, jim prý někdo podstrčil. Jejich verzi potvrzoval i jeden z policistů, což bylo v procesu překvapivé. Ani to však novinářům nepomohlo – za mřížemi měli strávit sedm let.

Novináře zachránila rozsáhlá amnestie, kterou vyhlásil barmský prezident Win Myin. Ta se dotkla více než 6,5 tisíce vězňů, mezi nimi se ocitli i odsouzení novináři. Světové organizace dozorující dodržování lidských práv i neziskové lidskoprávní organizace a konečně i jednotlivé státy propuštění vítají.

Barma byla za zatčení novinářů značně kritizována. I proto, že jejich práce byla zcela oprávněná – pronásledování Rohingů v označila OSN za etnickou čistku. Z jednoho z barmských států uprchlo od poloviny roku 2017 na 700 tisíc etnických Rohingů. Rohingové prchali před operacemi barmské armády, které byly cíleně namířeny proti nim. Ti šťastnější z nich našli útočiště v sousedním Bangladéši.

Zástupce vedoucího asijské pobočky organizace Human Rights Watch Phil Robertson ovšem upozornil na to, že Barma pronásleduje třeba i bloggery a další novináře, kteří píší kriticky o armádě a vládě. "Nerespektování svobody médií svědčí o špatné situaci v oblasti lidských práv a demokracie v době, kdy se Barma připravuje na parlamentní volby plánované na rok 2020," uvedl Robertson.