Den válečných veteránů

Den válečných veteránů Zdroj: ČTK

Den veteránů: V mnoha zemích velká událost, u nás pomalu přestává být na okraji zájmu

Na 11. listopadu každoročně připadá Den válečných veteránů – v řadě evropských států či v USA významná událost, která však v Česku zatím zůstává bez velké pozornosti. Zatímco v Británii nosí při Dni veteránů fotbalisté na dresech symbolické vlčí máky a oslav svátku si jde těžko nevšimnout, v Čechách zůstává jen u pár dobročinných kampaní a menších akcí. Publicita věnovaná Dni veteránů se však přeci jen s časem zvětšuje.

Svátek připadá právě na „jedničkové“ datum jedenáctého listopadu jako připomínka podpisu příměří mezi Spojenci a Německem, kterým skončily boje na západní frontě 1. světové války. Dohoda byla podepsána za jízdy ve vlaku u francouzského města Compiègne, a to velitelem spojeneckých sil Ferdinandem Fochem a německým zástupcem Matthiasem Erzbergerem.

K připomínkám Dne veteránů (v Británii také pod názvem „Den příměří“) patří tradičně květy vlčího máku. Tento zvyk má původ v básni kanadského chirurga Johna McCraea Na Flanderských polích z roku 1915 a dnes je nejvýraznějším symbolem vzpomínek na veterány Velké války. Když připadne 11. listopad na víkend, nosí vlčí máky na dresech fotbalisté všech týmů anglické Premier League a v posledních letech se tradice začíná prokousávat i na české kabáty.

Den válečných veteránů 2018 >>>

Přestože je od roku 2001 Den veteránů zapsán mezi významnými dny i v České republice, netěší se u nás zdaleka takové pozornosti jako v zahraničí. Na tom se pokusili něco změnit studenti, kteří dnes uspořádali akci Vlčí máky na Strahově. „Těší nás, že o Den veteránů lidé mají zájem i za nepříjemného počasí,“ říká jeden z pořadatelů Marek Nebeský, který dnes rozdával u stánku upomínkové předměty.

Vedle toho se chystá ještě o něco větší vzpomínková akce toto pondělí na Klárově. Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu tam pořádá pietní akt. Místo není vybráno náhodně, památník Okřídlený lev na Klárově je dar od v Česku žijící britské komunity a slouží jako poděkování československým letcům, kteří za 2. světové války bojovali v řadách RAF.