Podíl žen-džihádistek roste.

Podíl žen-džihádistek roste. Zdroj: Facebook

Za našimi hranicemi v Rakousku žije 280 džihádistů, jsou mezi nimi i desítky žen

Zatímco nový rakouský prezident Alexander Van der Bellen, který je členem Strany zelených, nevidí žádný problém v uprchlících a je i proti vládním limitům, který omezuje počet příchozích v zemi, jeho strana zveřejnila fakta, která naopak poukazují na obrovský problém s džihádismem mezi migranty.

Podle nové studie rakouské Strany zelených, která se odvolává na informace poskytnuté vídeňským ministerstvem vnitra, žije u našich sousedů 280 lidí, kteří jsou ochotni se zapojit do aktivního boje na straně islamistických skupin v Sýrii nebo Iráku. Je mezi nimi i necelých 60 žen. Přibližně třetina z těchto osob podle rakouských tajných služeb válečné zóny na Blízkém východě už navštívila. Dnes jsou zpátky v Rakousku, představují velké bezpečnostní riziko a jsou údajně pod kontrolou úřadů a policie.

Mezi rakouskými džihádisty je naprostá většina lidí, kteří se k našim sousedům v minulosti přistěhovali, ale někteří jsou už z druhé generace imigrantů. Nejedná se ale podle tajných služeb pouze o lidi z Afghánistánu, Pákistánu či Sýrie, ale v Rakousku také často pocházejí z Turecka, Bosny a Hercegoviny, Kosova či Albánie.

Rakouské Zelené znepokojil zejména fakt, že mezi džihádisty je tolik žen. Zájem o účast na bojích ve válečných oblastech projevují zejména dívky a mladé ženy. Jak napsala agentury APA je v Rakousku podíl žen mezi džihádisty dokonce ještě o něco větší než například Belgii. Z této země Beneluxu přitom bojuje již dnes na Blízkém východě a v Africe kolem 300 lidí s belgickými pasy. V tomto případě mají především marocký původ.

Podle údajů nejrůznějších evropských úřadů a institucí jsou ženy v rámci Islámského státu často nasazovány jako sebevražedné atentátnice.