Ministr financí Babiš kontroluje, jak mu běží elektronická evidence tržeb.

Ministr financí Babiš kontroluje, jak mu běží elektronická evidence tržeb. Zdroj: ČTK

Češi už nahlásili 372 nevydaných účtenek. Finanční správa je začne prověřovat

Na finanční správě se hromadí udání o nevydaných účtenkách. Zároveň začal platit zákon o prokazování původu majetku. Finanční správa tak bude mít plné ruce práce. Jak bude dále s udáními postupovat? 

Hlášení o nevydaných účtenkách by se mohla stát prostředkem na zničení konkurence, čehož si je Finanční správa vědoma. „Finanční správa však může všechny poctivé podnikatele ubezpečit, že hlášení o nevydání účtenky nemůže být nástrojem nekalého konkurenčního boje proti nim,“ uvedla Petra Petlachová, tisková mluvčí Finanční správy.

„Oznámení budeme shromažďovat, analyzovat, a pouze v případě, že je vyhodnotíme jako oprávněné, budeme zahajovat příslušná řízení,“ vysvětlila. Finanční správa tak hodlá nejdříve vyhodnotit oprávněnost oznámení a pak teprve rozhodne o dalším postupu.

„Jakým způsobem budeme nakládat se všemi podněty a jakým způsobem budeme vybírat ty podniky ke kontrole jako takové, je součástí taktiky Finanční správy,“ uvedla Petlachová s tím, že kontroly nebudou probíhat jen na základě oznámení.

„Hlavním nástrojem kontrol jak finanční, tak celní správy, která má také kompetence ke kontrolám, budou kontrolní nákupy v terénu,“ dále dodala.

V neděli v 15:00 Finanční správa evidovala za celou ČR 379 oznámení o nevydání účtenky.

VÍCE SI PŘEČTĚTE NA WEBU INFO.CZ >>>