Irové

Irové Zdroj: Profimedia.cz

Menšiny v Irsku nechtějí katolíky řízené povinné náboženství na školách

S náboženskou výchovou se v Irsku běžně setkáte již ve školkách. A na druhém stupni povinné školní docházky je výuka náboženství povinná. Jenže většina škol je nadále pod vlivem silné katolické církve a to se jiným věřícím a ateistům vůbec nelíbí. Požadují zrušení této tradiční výuky.

Například Evangelická aliance Irska, ateistické skupiny i muslimové vyzvali ministerstvo školství, aby zastavilo „diskriminaci dětí v oblasti náboženské výuky“. Požadují, aby bylo náboženství pouze volitelným předmětem. Informoval o tom web christiantoday.com.

Ve školách se sice na hodinách náboženství probírají různé etické a filozofické záležitosti, které vysvětlují víru a svět z mnoha pohledů, ale většinou tento předmět učí katolíci. Podle odborných studií je až 90 procent všech základních škol pod vlivem katolické církve, přestože je navštěvují i děti jiného vyznání či bez vyznání.

Za problém je označován i fakt, že základní školství většinou platí stát, ale ten nezabezpečuje všem věřícím stejná práva.

V Irsku je povinná školní docházka od šesti do 15 let. Od 12 let se většinou chodí na určitý typ střední školy, kde mají povinné náboženství. Jako volitelný předmět se objevuje i při závěrečných zkouškách, kdy studenti získávají takzvaný Junior Certifikate.

V Irsku, kde se 85 procent obyvatel hlásí ke katolické víře, jsou stále zakázány i potraty. V roce 2013 povolil parlament přerušení těhotenství pouze ženám, které jsou v bezprostředním ohrožení života.

Rozvody jsou přes odpor katolické církve od roku 1997 povoleny, ale manželé musí dokázat, že žijí „odděleně“čtyři roky z pěti let, které jdou po sobě. Takže i dokazování v tomto směru být někdy složité.