Vracení migrantů do Turecka.

Vracení migrantů do Turecka. Zdroj: ČTK/AP

Vracení migrantů do Turecka.
Vracení migrantů do Turecka.
Vracení migrantů do Turecka.
Že prý EU začala s největším pašováním lidí...
Vracení migrantů do Turecka.
5
Fotogalerie

Nelegální migrace: Řecko vrátilo do Turecka první Pákistánce

Do tureckého přístavu Dikili v pondělí dorazili první migranti, které Řecko začalo vracet do Turecka na základě dohody mezi Evropskou unií a Ankarou. V rámci tohoto ujednání, které mimo jiné stanoví, že za každého syrského uprchlíka vráceného z řeckých ostrovů na tureckou půdu přijme unie přímo z Turecka jednoho Syřana s právem na azyl, dnes do Německa zároveň přiletěly první dvě skupiny syrských uprchlíků.

Do Turecka jsou podle řeckého vládního zmocněnce pro uprchlíky Jorgose Kyritsise přepravováni ti, kdo nepodali žádost o azyl nebo pocházejí z bezpečných třetích států. Do Dikili, kde má vyrůst jedno ze dvou tureckých přijímacích zařízení pro navrácené běžence, má být podle dřívějších odhadů agentur v první vlně přesunuto až 750 migrantů. Přesun má trvat do středy.

Na palubě prvních dvou lodí, které vypluly z řeckého ostrova Lesbos do Dikili, bylo 136 migrantů, z nichž 124 pochází z Pákistánu. Kromě těchto dvou lodí dnes vyplula ještě třetí loď z řeckého ostrova Chios do tureckého Çeşme. Na ní většinu z 66 migrantů tvořili Afghánci.

Do Hannoveru mezitím linkovými spoji z Istanbulu přiletěli ve dvou skupinách o 16 lidech syrští imigranti. Jde o rodiny s dětmi, které přímo v Turecku pomáhali vybrat pracovníci Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Výběr padl právě na ně mimo jiné proto, že někteří z migrantů mají zdravotní problémy. Syrští uprchlíci zamířili z Hannoveru autobusy do uprchlického zařízení ve 140 kilometrů vzdáleném Friedlandu u města Göttingen.

Podle mluvčího Evropské komise dorazilo rovněž 11 syrských uprchlíků i do Finska, další skupina běženců by měla v úterý přistát v Nizozemsku. Německé ministerstvo vnitra uvedlo, že s přijímáním dalších uprchlíků z Turecka se počítá i během následujících dní.

Dohoda EU a Turecka je v platnosti od 20. března a právě od tohoto data se na ty migranty, kteří připlují do Řecka z Turecka a nezískají azyl, vztahuje pravidlo o jejich vracení na turecké území. Od konce března bylo na řeckých ostrovech zadrženo více než 4000 migrantů. Dohodu ostře kritizují představitelé organizací na ochranu lidských práv. Podle šéfa Amnesty International v Řecku není Turecko bezpečnou třetí zemí pro uprchlíky.

V Německu zároveň zůstává 25 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří o víkendu odjeli z České republiky a v Německu požádali o azyl. Podle původní dohody měli Němci předat Iráčany dnes ráno české policii, nakonec ale německá strana svou žádost o vrácení cizinců Česku stáhla. Český ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že bude od Berlína žádat vysvětlení. Rozhodnutí Německa v této věci pokládá za precedentní. Iráčané do Česka přišli v rámci schválených kvót pro rozdělování uprchlíků mezi země EU a jejich případ tak podle Chovance ukazuje, že tento systém kvót nemůže fungovat.