Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Putin: Vojáky na Ukrajině samozřejmě máme. Ale nejsou pravidelní, uvědomte si ten rozdíl!

Prezident Vladimir Putin připustil přítomnost Rusů plnících vojenské úkoly na východě Ukrajiny, ale popřel, že by do Donbasu poslal pravidelné jednotky ruské armády. "Neříkali jsme, že tam nejsou lidé plnící jisté úkoly, mimo jiné ve vojenské oblasti, ale to neznamená, že jsou tam pravidelné jednotky. Uvědomte si rozdíl," řekl ruský prezident v Kremlu před 1400 domácími a zahraničními novináři.

Až dosud Putin přítomnost ruských vojáků ve východoukrajinském Donbasu popíral a byl ochoten nanejvýš připustit přítomnost ruských dobrovolníků na straně separatistů.

Na dnešní tiskové konferenci prezident odpovídal na otázku ohledně možné výměny ukrajinské letkyně souzené v Rusku a odsouzeného ukrajinského režiséra za dva zajaté ruské vojáky souzené v Kyjevě.

"Pokud jde o výměnu, tak musí být rovnocenná. Musíme to v klidu posoudit, promluvit si. Je nutné osvobodit zadržované z obou stran," poznamenal Putin a obvinil ukrajinské úřady, že se domáhají propuštění ukrajinských vojáků zajatých povstalci v Donbasu, ale sami označují své zajatce za zločince nepodléhající výměně zajatců. "Měli by se vyměnit všichni za všechny, a ne výběrově," prohlásil.

V minulosti Putin odmítal výzvy k propuštění ukrajinské letkyně z ruského zajetí s argumentem, že nejprve má o její vině rozhodnout ruský soud.

Putin rovněž ujišťoval, že Rusko je pro co nejrychlejší urovnání konfliktu na východě Ukrajiny, ale tomu podle něj brání Kyjev, zdráhající se udělit Donbasu autonomii a uspořádat zde volby.

Od Nového roku prý nechystá vůči Ukrajině hospodářské sankce, ale odebere jí dosavadní preference, protože jednání o důsledcích ukrajinského přidružení k Evropské unii byla bezvýsledná.