Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK/AP

Odvážná dobračka Angela. Pohádka o osobnosti roku

Dobro zvítězilo nad zlem, milosrdná německá kancléřka porazila vůdce krutého Islámského státu i prostořekého zlořáda, který by rád uchvátil Bílý dům. Alespoň tak vidí letošek časopis Time, který za osobnost roku vyhlásil Angelu Merkelovou. „Stříbro“ bere Abú Bakr Bagdádí a „bronz“ Donald Trump.

„Pohádky jsou, kde je sami najdete, ale mnoho jich začíná v temném německém hvozdu, kde Angela Merkelová strávila dětství. Dívka, kterou budou později nazývat nejmocnější ženou světa, vyrostla na pasece ozářené severním sluncem a stíněné vysokými borovicemi,“ začíná obsáhlý profil kancléřky na stránkách magazínu Time.

„Pastorova dcera třímala milosrdenství jako zbraň. Můžete s ní souhlasit, nebo ne, ale ona nevolí tu snazší cestu,“ zdůvodňuje ocenění šéfka magazínu Nancy Gibbsová. „Vůdci podstupují zkoušky, jen když je lidé nechtějí následovat. Za to, že od své země žádá víc, než by si většina politiků dovolila, že pevně čelí tyranii i sobeckosti i že nabízí pevné morální vedení světu, v němž se toho nedostává, za to je Angela Merkelová Osobností roku časopisu Time.“

Angela Merkelová osobností magazínu TimeAngela Merkelová osobností magazínu Time|Time

Právě taková zkouška vůdcovství v posledních měsících probíhá. Merkelová už musela tak trochu rezignovat na svůj uvážlivý přístup; tváří v tvář válce na Ukrajině, krizi Řecka a eura a zejména přívalu uprchlíků bylo nutné přidat na smělosti.

Time ji chválí za neústupnost i za chladnou hlavu, zároveň ale uznává, že to nemusí dál zabírat. Už nestačí krotit vášně, problémy v klidu analyzovat, ba vysedět – vymerkelovat, jak říkají Němci. Mamča Angela musí čelit křiklounům, které si dosud mohla dovolit ignorovat.

Na stranickém sjezdu CDU 14.-15. prosince by mohla oznámit, zda se přece jen chystá do dalších voleb a bude se ucházet o čtvrtý mandát. Pořád ještě její šance vypadají slušně, křesťanské demokraty by volilo nejvíc Němců a ani to nevypadá, že by se Merkelovou chystal vyzvat některý spolustraník.

Ale do voleb ještě uplyne mnoho vody a ani ta magická cifra jeden milion, kterou uprchlická bilance v Německu nedávno přeskočila, není konečná.

Pro letošek končí pohádka dobře, ale příslib „a žili šťastně až do smrti“ chybí. Na rozdíl od běžných pohádek (a podobně jako spousta horrorů, i když si takový příměr nikdo nepřeje) bude tato mít pokračování. Možná je rok 2015 tím posledním, kdy má Merkelová na bilanční obálku prestižního časopisu šanci.