hackeři

hackeři Zdroj: profimedia.cz

Šmírování webu: Kazašská vláda se stane hackerem ze zákona

Lidé v Kazachstánu si brzy budou muset sami nainstalovat do počítačů a mobilů štěnice, kterými je vláda hodlá chránit před nástrahami džungle zvané internet.

Podle zákona, který vejde v platnost s prvním lednem, si uživatelé mají nainstalovat do všech svých zařízení tzv. Národní bezpečnostní certifikát. To však neznamená nic jiného, než že jakákoli komunikace mezi webovou stránkou a uživatelem bude probíhat přes prostředníka – což je klasický typ hackerského útoku. Kazašské úřady metodu posouvají na vyšší úroveň.

„Uživatelé internetu si nainstalují národní bezpečnostní certifikát, který seženou na stránce www.telecom.kz (největší poskytovatel internetového připojení v Kazachstánu). Kazakhtelecom JSC zaručí, že nový certifikát bude moci nainstalovat každý uživatel internetu z každého zařízení," stojí v tiskové zprávě zveřejněné 30. listopadu na webu Telecom.kz. Zpráva byla následně stažena, ale to už bylo pozdě na to, aby přestala kolovat internetem.

Tato služba tak dovede šmírovat veškerou internetovou aktivitu občanů – jejich hesla, jejich finanční aktivity, stránky, které sledují. Prostě vše. A poskytovatelé internetového připojení budou hlídat, zda si všichni certifikát nainstalovali.

Kazachstánu může hrozit, že jej globální nezisková organizace Reportéři bez hranic zařadí na svůj varovný seznam „nepřátel internetu“ – zatím tam patří dvacítka zemí, z postsovětského prostoru Rusko, Uzbekistán a Turkmenistán, ale také USA a Británie. Samozřejmě nechybí Čína. Kazašský režim je zatím jen pod dohledem.

Středoasijské vlády v posledních letech přispívají k tomu, že celková svoboda internetu klesá. Sleduje ji nevládní organizace Freedom House. Kazachstán si v žebříčku zemí oproti loňsku pohoršil například kvůli novému trestnímu zákoníku, který tvrdě trestá šíření nepravd a fám, i únorovým odpojením internetu a mobilních sítí v oblastech etnických nepokojů.

Novými opatřeními se kazachstánský premiér Karim Masimov pojede pochlubit do mekky internetové cenzury: Čína za týden pořádá druhý ročník Světové internetové konference, kde se setkají hlavně představitelé podobně naladěných vlád.

Ministerský předseda Turkmenistánu možná zavzpomíná, jak zvali Marka Zuckerberga, ať se osobně přijede zodpovídat, proč je jeho Facebook „semeništěm pomluv“. Nebo kterak vypínali YouTube, když se objevilo video prezidenta křepčícího na synově svatbě (přitom to ani na žádnou vážnější virózu nevypadalo):

 

Zato jejich kyrgyzský protějšek se zřejmě jede přiučit, jak problémový internet ochočit: jeho vládě to zřejmě moc nejde, když jej Freedom House hodnotí jako „částečně svobodný“.

První ročník ambiciózní konference se vyznačoval typicky pokryteckou výjimkou potvrzující pravidla: delegáti se mohli bleskovou rychlostí připojovat na podvratné a lživé stránky a sociální sítě jako YouTube, Facebook nebo Twitter. S jejich odjezdem se díra ve Velkém čínském firewallu zase zacelila.