Dvoumístný stíhací letoun Panavia Tornádo

Dvoumístný stíhací letoun Panavia Tornádo Zdroj: ČTK

Jen necelá polovina německých Tornád je schopna boje proti Islámskému státu

Pouze necelá polovina z 66 stíhacích letounů Tornádo ve výzbroji německé armády, které mají být nasazeny do boje proti Islámskému státu, je způsobilá letu. Upozornila na to ve středu zpráva německého ministerstva obrany. 

"Stav našich létajících systémů zůstává i nadále neuspokojivý," upozornil v kontrolní zprávě náčelník štábu generál Volker Wieker.

Podle německé ministryně obrany Ursuly von der Leyen, ale není situace nijak dramatická. "Třicet Tornád je připraveno k akci a my potřebujeme šest z nich. To nám dává velkou volnost," prohlásila ministryně. Německo tak prý bude moci plnit svůj závazek spojit se s Francií v boji proti radikálním islamistům.

Německý parlament bude v pátek hlasovat o tom, zda v souladu s plánem vlády vyšle proti bojovníkům Islámského státu v Sýrii 1200 vojáků.

Kromě Tornád k průzkumným účelům chce kancléřka Angela Merkelová vyslat do bojů s islamisty také letecký tanker a námořní fregatu, aby se připojily ke spojencům.

Stíhací bombardéry Tornádo ve výzbroji Bundeswehru jsou staré 23 až 34 let a jejich nasazení v posledních letech často provázejí technické potíže.

Víceúčelový stíhací letoun Panavia Tornádo s doletem téměř 1400 kilometrů byl v 70. letech minulého století vyvinut konsorciem firem ze tří států – Velké Británie (British Aerospace), tehdejšího Západního Německa (MBB) a Itálie (Alenia Aeronautica).

První z prototypů poprvé vzlétl 14. srpna 1974, o 24 roky později se stroj dočkal modernizace a s označením GR 4 se stal součástí výzbroje britského letectva RAF.

Letoun existuje v řadě modifikací a vyrobeno bylo dosud zhruba 950 kusů. Kromě tří států, které stojí za jeho vznikem, ho využívá také letectvo Saudské Arábie.