Helikoptéry MI-24 na základně Bassel Al Assad v Sýrii

Helikoptéry MI-24 na základně Bassel Al Assad v Sýrii Zdroj: ČTK

Rusko začalo bombardovat Sýrii, ale ne Islámský stát

Kdo čekal, že vstup Ruska do syrského konfliktu urychlý pád teroristického Islámského státu, musí být po dnešku zklamán. Rusko sice dnes zahájilo letecké údery, ale jak se ukazuje, zřejmě nikoliv proti Islámskému státu (IS), ale proti pozicím umírněných i radikálních skupin rebelů, které ohrožují vojska syrského režimu mnohem více.

Zdroj ze syrských bezpečnostních sil agentuře AFP řekl, že bombardování se po boku Rusů účastní rovněž syrská armáda. Letecké útoky jsou podle tohoto zdroje vedeny v provinciích Hamá, Homs a Latákíja.

Syrští aktivisté podle agentury DPA uvedli, že při ruském bombardování různých míst položených severně od města Homs zahynulo nejméně 27 lidí, exilová organizace SOHR, jež dění v Sýrii dlouhodobě sleduje, informovala o 35 mrtvých, mezi nimiž jsou ženy a děti. Tuto oblast prý ovládají různé umírněné povstalecké skupiny, nejsou v ní aktivní ani bojovníci Islámského státu, ani teroristické sítě Al-Káida.

Že Rusové neútočí na Islámský stát, ale na rebely, potvrdil agentuře Reuters i nejmenovaný americký činitel.

Rusko tak zřejmě opakuje taktiku Turecka, které také na jaře oznámilo leteckou ofenzivu prot Islámskému stát, ale místo toho útočí na Kurdy.

Americké ministerstvo zahraničí v reakci na ruské údery v Sýrii uvedlo, že útoky USA a mezinárodní koalice na Islámský stát budou pokračovat podle plánu a ruský krok na tom nic nemění. Moskva podle mluvčího americké diplomacie Johna Kirbyho informovala USA o zahájení akce prostřednictvím americké ambasády v Bagdádu.

Informace prý přišla hodinu předem a Rusko rovněž vyzvalo USA a jejich spojence, aby vyklidili vzdušný prostor nad Sýrií. Na to však Washington nehodlá přistoupit. "Koalice vedená USA bude podle plánu pokračovat v leteckých akcích nad Irákem a Sýrií a podporovat tak mezinárodní misi k oslabení a zničení (IS)," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby. Sám Putin dnes k ruské angažovanosti v Sýrii dodal, že Rusko se nemíní vrhnout do konfliktu bezhlavě. Na schůzi vlády podle agentury Reuters dodal, že Moskva o svých operacích na Blízkém východě informovala všechny své "partnery".

"Pochopitelně se nemíníme pohroužit do tohoto konfliktu bezhlavě. Naše akce se budou odehrávat v přísně zadaném rámci," řekl ruský vůdce během porady s členy vlády ve své rezidenci za Moskvou. "Budeme podporovat syrskou armádu výlučně v jejím zákonném boji, konkrétně s teroristickými uskupeními. Podpora se bude uskutečňovat ze vzduchu, bez účasti v pozemních operacích. Tato podpora bude časově omezena po dobu útočných operací syrské armády," dodal.

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se během pondělní schůzky v OSN v New Yorku podle diplomatických zdrojů shodli, že by jejich armády měly své zásahy koordinovat s cílem předejít možnému vzájemnému konfliktu.