Zloděj John Mogan se chlubí právě ukradenými penězi

Zloděj John Mogan se chlubí právě ukradenými penězi Zdroj: Facebook

Selfiemánie pomáhá v USA dostat lupiče do pout

Americké policii v posledních dnech pomáhá při pátrání po lupičích internet. Práci jim usnadňují sami pachatelé, kteří neodolají a svůj autoportrét s naloupenými dolary umístí na sociálních sítích. Například jen minulý týden takto dohnala spravedlnost nejméně trojici lidí, informují americká média.

Policisté pátrají po zločincích na sociálních sítích dlouhodobě, na tak jasné důkazy jako v posledních případech ale často nenarazí.

Policie státu Ohio uvedla, že fotografie na Facebooku prozradily osmadvacetiletého Johna Mogana, který údajně koncem srpna vyloupil banku ve městě Ashville. Na snímcích je vidět šťastný muž s potetovanou tváří, který si tučný balíček dolarů strká do pusy a předvádí s ním další žertovné pózy. Na jednom ze snímků se s pěnezi v rukou objímá se svou partnerkou Ashley Duboeovou, která byla stejně jako on minulý týden obviněna z bankovní loupeže.

Policie prý případ několik dní marně řešila a zprvu sledovala několik slepých stop, než je na tu správnou přivedl tip od člověka, který fotky na Facebooku objevil.

Částka, kterou pár údajně uloupil, není známa. Kauci na propuštění z vazby ale soud stanovil na čtvrt milionu dolarů (šest milionů Kč).

V cele skončil rovněž jednadvacetiletý mladík, který se na Facebooku pochlubil stovkami dolarů a dalšími věcmi uloupenými před časem staršímu muži v Texasu. DeAndre Bryant byl soudem uznán vinným z loupežného přepadení a ublížení na zdraví své sedmdesátileté oběti, kterou v jejím domě připravil o peníze a věci v hodnotě 56.000 dolarů (1,4 milionu Kč).

Když policie objevila fotky, které lupič zveřejnil na internetu, nebyl prý problém jej dopadnout a usvědčit, protože uloupené věci se našly u něj doma. Minulý týden mu soud vyměřil 35 let vězení.