Ruské komando speciálních sil zasahovalo u Hamy

Ruské komando speciálních sil zasahovalo u Hamy Zdroj: twitter

Ruský voják v Sýrii
Ruské komando speciálních sil zasahovalo u Hamy
demonstrace na podporu ruského zásahu v Sýrii
3
Fotogalerie

Ruským útokům v Sýrii už nic nebrání. Schválil je parlament

Ruští senátoři dnes jednomyslně schválili možnost nasazení ruské armády v zahraničí. Šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov podle agentury Reuters řekl, že opatření se týká Sýrie, jejíž prezident Bašár Asad požádal Moskvu o pomoc, a zahrnuje pouze letectvo, nikoli pozemní síly. Podle zpráv ze Sýrie ale ruská letadla útočila už začátkem týdne a syrským pozemním jednotkám pomáhají stovky ruských vojáků, včetně speciálních silzahjájilo

Horní komora parlamentu jednala o nasazení armády za hranicemi státu na žádost prezidenta Vladimira Putina. Některá média už dříve informovala, že Rusko již zahájilo v Sýrii letecké údery, Kreml to ale odmítl potvrdit. Není jasné, zda letadlapilotovali ruští, nebo syrští piloti.

V současné chvíli Rusové budují základnu a velké letiště v Latákii na pobřeží Středozemního moře, kde už je rozmístěno okolo 20 nejmodernějších bojových letadel. Své jednotky mají i na damašském letišti, kde je ruská letka útočných vrtulníků, u Hamy, Homsu a na dalších místech. Přítomnost malého komanda ruských vojáků byla hlášena i z Allepa.

Moskva, která je dlouholetým Asadovým spojencem, tvrdí, že cílem současného výrazného posilování ruské vojenské přítomnosti v Sýrii není podpora Asada, ale boj proti Islámskému státu. Nasazení ruské armády v této blízkovýchodní zemi znepokojuje Západ.