Uprchlický tábor v Hanau

Uprchlický tábor v Hanau Zdroj: ČTK/AP/Boris Roessler

V uprchlických domovech v Německu prý vládnou zločinecké gangy

V některých ubytovnách pro uprchlíky v Německu vládnou zločinecké struktury. Tvrdí to šéf německých policejních odborů (DPolG) Rainer Wendt v rozhovoru pro dnešní vydání listu Passauer Neue Presse. Podle Wendta je nutné poskytnout mimořádnou ochranu křesťanským migrantům, ve většině případů jsou pachateli násilností muslimové.

Násilnosti jako ty, které se udály o víkendu v centru pro migranty ve středoněmeckém Kasselu, nejsou podle něho ničím novým.

"Takový vývoj zažíváme už týdny, měsíce," řekl Wendt. Dodal, že se mezi migranty vytvářejí skupiny podle etnického původu, náboženství nebo klanů a ty na sebe útočí noži a podomácku vyrobenými zbraněmi. Takto se podle něj v některých zařízeních rozhořely nábožensky nebo politicky motivované boje o nadvládu.

"Bojují mezi sebou sunnité a šíité, ... snaží se prosazovat svá pravidla," uvedl Wendt. Mimořádně zranitelné jsou ženy a děti bez rodičů. "V těchto případech se lze o rozsahu násilí jen dohadovat, protože ženy a děti ze strachu často nic neoznamují. Jde o případy zneužívání a znásilňování," řekl Wendt. Požaduje, aby Německo rychle vyhošťovalo uprchlíky, kteří se dopustí násilných trestných činů.

V neděli se do potyček v uprchlickém centru v kasselské části Caldenu zapojily stovky lidí různých národností. Zranění utrpělo 14 lidí, z toho tři policisté.

V září přišlo jen do Bavorska 169.400 uprchlíků, informoval dnes premiér této spolkové země Horst Seehofer. Za srpen zaregistrovaly úřady v celém Německu 104.460 nových žadatelů o azyl.