Z kostela v Prostějově byl ukraden relikviář svatého Václava

Z kostela v Prostějově byl ukraden relikviář svatého Václava Zdroj: Policie ČR, Wikimedia

Z kostela v Prostějově zmizely ostatky svatého Václava

Z kostela v Prostějově byl ukraden relikviář s ostatky svatého Václava, patrona Čech a Moravy a symbolu české státnosti. Škoda je předběžně vyčíslena na 60.000 korun. Policie po pachateli pátrá, řekl dnes ČTK krajský policejní mluvčí František Kořínek. Arcibiskupství na dotaz ČTK krádež relikviáře potvrdilo a označilo ji za nedocenitelnou duchovní ztrátu.

Neznámý zloděj relikviář svatého Václava z volně přístupné části římskokatolického kostela v Brněnské ulici v Prostějově ukradl v sobotu 19. září v době mezi 13:30 do 14:00. "Schránka s ostatky světce je vysoká přibližně 35 centimetrů a je vyrobena ze žlutého kovu. Poškozené farnosti pachatel tímto činem způsobil škodu v předběžně stanovené výši 60.000 korun," uvedl policejní mluvčí.

Mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka ČTK řekl, že krádež pro církev znamená nedocenitelnou duchovní ztrátu. "Svatý Václav je hlavním patronem české země a také olomoucké arcidiecéze. Jeho ostatky mají proto pro věřící obrovský význam, který si ve dnech před 28. září uvědomujeme ještě silněji než kdy jindy," upozornil.

Svatého Václava si lidé v Česku připomenou v pondělí 28. září, kdy od jeho násilné smrti dnes uplyne 1080 let. Mezi pietními, církevními i kulturními akcemi bude hlavní opět Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi s tradiční mší. Pouť má podle církve připomenout současnou krizi i naději.