Maďarsko-srbská hranice

Maďarsko-srbská hranice Zdroj: ČTK/AP/Manu Brabo

Chorvatsko-srbská hranice
Chorvatsko-srbská hranice
Chorvatsko-srbská hranice
Chorvatsko-srbská hranice
Chorvatsko-srbská hranice
5
Fotogalerie

Chorvatsko zavírá přechody do Srbska, Maďaři staví "předběžnou linii obrany"

Chorvatské úřady ve čtvrtek pozdě večer zavřely sedm z osmi přechodů na hranici se Srbskem. Od středy tuto hranici do Chorvatska překročilo více než 11.000 běženců, jejichž příval způsobil v zemi chaos. Maďarsko dnes k chorvatské hranici přesunulo stovky vojáků a začalo stavět podobný plot, jako stojí na hranici se Srbskem.

c. Chorvatské ministerstvo vnitra ve čtvrtek půl hodiny před půlnocí oznámilo, že uzavírá všechny chorvatsko-srbské hraniční přechody s jedinou výjimkou - v provozu zůstává přechod Bajakovo. Zavřeny jsou Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut a Batina.

Toto opatření ale zatím migranty nezadrželo. Uprchlíci prý dál přicházejí mimo přechody.Zpravodaj televizní stanice ABC News na Twitteru napsal, že v noci viděl stovky lidí, jak do Chorvatska přicházejí přes kukuřičné pole. Dopoledne pokračující přecházení hranic mimo přechody potvrdila agentura Reuters.

Maďarsko dnes ráno začalo stavět na chorvatské hranici plot, který naváže na bariéru, jež už stojí na hranici se Srbskem. Chce tak vyloučit, aby se běženci opět dostávali do Maďarska. Vysláni tam prý také byli policisté a vojáci. Podle agentury MTI to šéf vlády řekl rozhlasové stanici Kossuth.

Premiér Viktor Orbán uvedl, že drátěná stěna u chorvatské hranice bude dlouhá 47 kilometrů, ale už během dneška má podle něj být dokončena "předběžná linie obrany". Dodal, že na maďarsko-chorvatskou hranici bylo posláno několik stovek policistů a vojáků.

"Musíme provést stejnou akci, jakou jsme uskutečnili podél hranice se Srbskem," zdůraznil premiér. Maďarské úřady po středečním prudkém snížení denního počtu nově příchozích migrantů z obvyklých zhruba 2000 na 277 ve čtvrtek zaznamenaly opětný mírný vzestup, policie zadržela 764 uprchlíků. Toto zvýšení prý ale "má na svědomí" 497 běženců, kteří do země přišli přes Chorvatsko.

Orbán mimo jiné také řekl, že maďarské úřady zadržely jednoho teroristu. "Víme, kdo organizoval útok na maďarský stát ze srbského území," citovala MTI premiéra bez bližších podrobností.

V Maďarsku v úterý vstoupila v platnost přísná opatření proti migraci, jež společně s plotem prakticky zastavila masové ilegální přechody hranic ze Srbska. Lidé utíkající před válečnými konflikty a bídou z Blízkého východu, Asie a Afriky do bohatých zemí Evropské unie od středy místo toho proudí do Chorvatska.