Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Británie přijme 20 tisíc uprchlíků. Rakousko, ČR a SR chtějí lepší ochranu hranic

Británie v příštích pěti letech přijme až 20.000 dalších syrských běženců. Oznámil to dnes v parlamentu ministerský předseda David Cameron, podle něhož by mělo jít převážně o lidi z uprchlických táborů u syrských hranic. Česko podle Sobotky nadále odmítá přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Pro jejich zavedení se naopak vyslovil rakouský kancléř Werner Faymann.

Británie má podle Camerona morální povinnost postarat se o trpící lidi žijící v táborech pro uprchlíky. Přednost při tom dostanou ohrožené děti či sirotci, uvedl britský premiér v dnešním projevu v parlamentu. Británie podle něho dosud poskytla azyl přibližně 5000 Syřanů, kteří se do země dostali vlastními silami.

Británie se jako další ze západoevropských zemí rozhodla otevřít dveře většímu počtu uprchlíků z konfliktem devastované Sýrie, než dříve připouštěla. Francie předtím oznámila, že v příštích dvou letech přijme 24.000 běženců.

Na potřebě posílit ochranu vnější hranice schengenského prostoru a zřízení zón pro uprchlíky se na dnešní schůzce v Bratislavě shodli předsedové vlád Česka, Rakouska a Slovenska, řekl po jednání český premiér Bohuslav Sobotka.

"Já jsem kvóty odmítl, nepokládám kvóty na skutečné řešení migrační krize. Shodli jsme se ale na tom, že je potřeba posílit ochranu vnější schengenské hranice a že musí být co nejdříve zřízeny přijímací centra pro uprchlíky na vnější schengenské hranice, na jejichž provozu by se měla také podílet také Organizace spojených národů," řekl Sobotka.

Stejné názor ohledně povinných kvót jako Česko má také Slovensko. "Všem, kteří skutečně potřebují pomoc, je třeba pomoci. Musíme od těchto lidí odlišit ty, kteří přicházejí do Evropy z čistě ekonomických důvodů," řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Povinné kvóty na rozmístění uprchlíků v členských státech EU označil za iracionální. Podle Fica Slovensko, Česká republika a Maďarsko jsou země, kde uprchlíci nechtějí zůstat.