Do Rakouska dorazilo 6500 uprchlíků

Do Rakouska dorazilo 6500 uprchlíků Zdroj: ČTK

Do Rakouska dorazilo 6500 uprchlíků, část již směřuje do Německa

Z obce Nickelsdorf na rakousko-maďarské hranici dnes začaly vlaky a autobusy odvážet uprchlíky, kteří tam dorazili z Maďarska. Autobusy už během noci dovezly na rakouskou hranici asi 4500 běženců a krátce po poledni rakouský ministr vnitra oznámil, že do země dorazilo 6500 uprchlíků. Zhruba 2200 jich už zamířilo do Německa a tamní policie během dneška očekává až 10.000 migrantů. Maďarský premiér mezitím oznámil, že pošle na hranici se Srbskem po 15. září armádu, pokud to schválí parlament. Vojáci mají pomoci zastavit příliv migrantů.

K rakouským hranicím se z různých míst Maďarska v pátek vydaly pěšky tisíce běženců. Po několika hodinách cesty pro ně Maďarsko nakonec vypravilo asi 90 autobusů, které je odvezly na hranici s Rakouskem. Vídeň a Berlín v noci na dnešek oznámily, že migrantům umožní vstup na své území. Mluvčí maďarské vlády následně oznámil, že další autobusy pro odvoz běženců k hranici už země vypravovat nebude. Šlo prý o jednorázovou akci a jejím cílem bylo vyhnout se nouzové situaci.

Od budapešťského Východního nádraží (Keleti) dnes vyšlo dalších nejméně 500 lidí, kteří směřují do Rakouska. Podle médií jsou mezi nimi hlavně mladí muži, rodiny s dětmi jsou spíše výjimkou. Pěšky vyrazilo také asi 200 lidí z přijímacího tábora ve Vámosszabadi, ležícího nedaleko Györu na severozápadě Maďarska. Na stejnou cestu prý vyrazili také uprchlíci z tábora v Debrecenu, který leží na východě Maďarska.

Na spolupráci s maďarskou stranou si stěžoval Hans Peter Doskozil, policejní ředitel v rakouské spolkové zemi Burgenland, která s Maďarskem sousedí. "Naším největším problémem je to, že nám Maďaři nedovolí, aby na jejich území vjely naše autobusy a vyzvedly tam uprchlíky," řekl.

Evropská komise se chystá zemím Evropské unie navrhnout přerozdělení dalších 120.000 uprchlíků, i když s jarním návrhem na rozmístění 40.000 běženců podle závazných kvót neuspěla. Uprchlická krize byla rovněž v pátek tématem mimořádného summitu visegrádské skupiny (V4), který kvóty na přijímání běženců v rámci EU označil za nepřijatelné.

Polská premiérka Ewa Kopaczová dnes zopakovala, že závazek přijmout 2000 uprchlíků je na možnosti Polska dost. "Dva tisíce je možné považovat za dostatečné, jsme připraveni se o takovou skupinu postarat," řekla Kopaczová po mimořádné schůzce k uprchlické krizi. Podle nového návrhu Komise by ale Varšava nejspíš měla přijmout více běženců.

Solidaritu s uprchlíky dnes ukázal finský premiér Juha Sipilä, když nabídl svůj dům v Kempele na severozápadě země k dispozici žadatelům o azyl. Mohli by ho prý využívat od začátku příštího roku.

Žádná členská země Evropské unie nemůže předpokládat, že se jí nynější uprchlická krize netýká, řekla dnes šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v reakci na páteční prohlášení zemí V4 k migraci. Všichni si podle ní uvědomují naléhavost problému a potřebu rychlého řešení. "Každý souhlasí, že musíme najít mechanismus, jak odpovědnost sdílet. O tom není sporu. Musíme najít cestu. Ale jsou rozdílné pohledy na to, jak takový mechanismus definovat," řekla šéfka evropské diplomacie.

Bývalý prezident Václav Klaus dnes inicioval novou petici proti imigraci. Dokument, který představil na briefingu na výstavišti v Lysé nad Labem, vyzývá českou vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky, včetně využití policie a armády. Volá také po odmítnutí kvót pro přerozdělování uprchlíků nebo dodržování platných smluv v azylové politice a odmítnutí nátlaku na jejich změny, které by usnadnily další imigraci.