Požár v pražských Vysočanech zaměstnal v sobotu večer hasiče i záchranáře.

Požár v pražských Vysočanech zaměstnal v sobotu večer hasiče i záchranáře. Zdroj: čtk

Požár ve Vysočanech se již nešíří, nebezpečné látky v ovzduší nejsou

Požár ve skladu textilu v tovární hale v pražských Vysočanech se dnes ráno již nerozšiřuje. Stále však hoří několik ohnisek, které budou hasiči muset likvidovat pravděpodobně ještě celý dnešní den. Dopoledne objekt prověří statik, který rozhodne, zda se mohou jednotky přesunout i dovnitř. 

ČTK to řekl šéf pražských hasičů Roman Hlinovský. Do vzduchu se podle měření nedostaly žádné nebezpečné látky, při požáru nikdo nebyl zraněn. Policie odklání dopravu z Kolbenovy ulice a upozornila, že v provozu dnes není ani areál přilehlé tržnice.

"Statik se musí podívat, zda je bezpečné jít dovnitř. Budova utrpěla nejen požárem, ale i rychlým zchlazením při zásahu hasičů," uvedl Hlinovský. V případě, že statik vstup schválí, začnou požárníci rozhrabovat a hasit hromady s textilem. Také vyšetřovatelé by již podle šéfa hasičů mohli začít s hledáním příčiny ohně.

V areálu bývalé ČKD mezi stanicemi metra Kolbenova a Vysočanská je stále zhruba 90 hasičů, asi 40 dobrovolných a 50 profesionálních. Jednotky se ráno vystřídaly. Hasiči také dále měří zplodiny z požáru, měření zatím nepotvrdilo nebezpečné koncentrace jedovatých látek.

Pomoci se zjišťováním zplodin by měl dnes magistrát. Podle něj během noci, kdy oblak dýmu z požáru postupoval přes město, nebyly podle údajů z měřicích stanic Českého hydrometeorologického ústavu nikde na území Prahy překročeny běžné hodnoty sledovaných škodlivin.

Již v sobotu v noci požárníci odnesli část tlakových lahví, které hrozily výbuchem. Další zchladili vodou. Podle informací záchranky nebyl nikdo zraněn. Vedle řady hasičských jednotek pomáhal vodou z vaků rozsáhlý požár hasit i vrtulník.

Na požár upozornil Pražany hustý černý dým, který byl krátce před setměním vidět i ze vzdálených míst metropole. Obyvatele čtvrti tlampače veřejného rozhlasu informovaly, že mají zavřít okna před znečištěním a nechodit se na požár dívat.

Stále je uzavřena Kolbenova ulice v obou směrech od náměstí OSN až po Kbelskou ulici. "Kolbenova bude určitě uzavřena do odvolání," uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová, podle níž se od rána prodejci a zákazníci snaží dostat do přilehlé tržnice. "Areál tržnice nebude v provozu," upozornila.

Areál tržiště u stanice metra Kolbenova každý víkend hostí od 06:00 největší bleší trhy v Praze. Zpravodajka ČTK na místě zjistila, že kolem 09:00 začalo přibývat lidí, kteří na burzu přijeli metrem či tramvají, u brány ale zjistili, že oplocený areál zůstal pro dnešek uzavřen kvůli hašení požáru o zhruba 300 metrů dál.

Trhovci s dodávkami se navíc nemohli do areálu dostat právě kvůli uzavření Kolbenovy ulice. Policie kromě aut místních obyvatel vpouštěla v bezpečné vzdálenosti pouze auta firem, které v rozsáhlém areálu bývalé ČKD sídlí - například několik vietnamských obchodníků.

Dohašování požáru podle zpravodajky ČTK ráno už nebudilo zdaleka tak velkou pozornost obyvatel Vysočan jako v sobotu večer, kdy se z bývalého továrního areálu valil nad Prahu obrovský černý mrak, což přilákalo davy lidí. Kouř už nebylo vidět ani z bezprostřední blízkosti z Kolbenovy ulice.