Ladislav Kantor na snímku z roku 1995

Ladislav Kantor na snímku z roku 1995 Zdroj: čtk

Zemřel Ladislav Kantor. Hudebník, textař i politik

Ve věku 69 let zemřel dnes bývalý český politik, hudebník a zakládající člen skupiny C&K Vocal Ladislav Kantor. Smutnou zprávu oznámil Kantorův kolega z hudební i politické sféry Michal Prokop. Kantor se do povědomí veřejnosti zapsal rovněž jako blízký spolupracovník bývalého prezidenta Václava Havla a generální ředitel České filharmonie.

"Byla to osobnost, která v mém životě a v mé kariéře sehrála docela klíčovou roli, zejména v osmdesátých letech," řekl Prokop. Připomněl, že Kantor založil tým, který produkoval jeho nejznámější desku Kolej Yesterday i další alba. Jejich profesní cesty se ale zkřížily například i při pořádání projektu Praha - evropské město kultury roku 2000.

Ladislav Kantor se narodil 25. listopadu 1945 v Praze. Ve druhé polovině 60. let založil spolu se zpěvákem a skladatelem Jiřím Cerhou několik amatérských hudebních formací, z nichž se v roce 1969 vyvinula skupina C&K Vocal a Kantor se pak na dvě desetiletí stal jejím uměleckým vedoucím, textařem a zpěvákem. Zpočátku při psaní textů spolupracoval výhradně s Cerhou, později vytvořil řadu významných textů i pro jiné skladatele a interprety. Rovněž psal scénáře k písňovým recitálům a většinu z nich také režíroval.

Po listopadu 1989 Kantor vyměnil hudbu za politiku - s Václavem Havlem odešel na Hrad a pracoval tam jako jeho poradce, ředitel sekretariátu a asistent. V letech 1993 až 1995 byl ředitelem České filharmonie a od roku 1998 se podílel jako hlavní dramaturg na projektu Praha - evropské město kultury roku 2000. Od roku 2002 pracoval jako dramaturg a publicista, řadu let také zasedal v zastupitelstvu Roztok u Prahy.