Británie chce bojovat s kouřením a jeho následky, rakovinou. Už tak drahé cigarety tam ještě podraží.

Británie chce bojovat s kouřením a jeho následky, rakovinou. Už tak drahé cigarety tam ještě podraží. Zdroj: čtk

Neskutečné: Krabička cigaret může stát v Británii za pět let 580 korun. Země bojuje s rakovinou

Mezi britskými kuřáky budou možná v budoucnosti jen milionáři. Země má totiž nový plán na boj s rakovinou, který bude stát do roku 2020 navíc miliardy liber a někde se na to musí vzít peníze. Lepší prevenci a včasné diagnózy mají „zaplatit“ také kuřáci. Odborníci odhadují, že krabička cigaret by za pět let mohla stát i 15 liber, což je v přepočtu 580 korun.

Zdravotníci v Británii připravili plán šesti opatření, která mají zastavit nárůst rakoviny. Doufají, že to v blízké době pomůže zachránit ročně 30 tisíc životů. Hodně peněz má spolykat do roku 2020 rozsáhlá prevence zaměřená na možnost včasné diagnózy této vážné nemoci. To by mělo stát dvě miliardy liber a ty mají zaplatit i kuřáci v dražších cigaretách.

Celkové odhadované náklady na léčení rakoviny se mají v příštích pěti letech ve Velké Británii dokonce zdvojnásobit.

Cigarety jsou přitom extrémně drahé v Británii už dnes. Stojí mezi 8,50 až 9,60 librami. To je možná důvodem, proč v této zemi kouří jen něco více ne 18 procent lidí. V Česku kouří více než čtvrtina obyvatel. I u nás se očekává, že cigarety budou pořád dražší a krabička má stát za pár let sto korun.