Ve švédském Göteborgu útočili žháři, vyhořela část nákupní zóny

Ve švédském Göteborgu útočili žháři, vyhořela část nákupní zóny Zdroj: profimedia.cz

Ve Švédsku řádili žháři, vyhořela část nákupní zóny

Požár ve švédském Göteborgu nad ránem zcela zničil obchod s nábytkem v tamním nákupním středisku. Policie případ vyšetřuje jako žhářský útok a podle portálu The Local se předpokládá, že útočníci zapálili několik aut, z nich se pak plameny rozšířily na přilehlý obchod. Göteborg má dlouhodobé problémy s kriminalitou a násilím. 

"Požár je nyní pod kontrolou," uvedli hasiči. Na místě jich zasahovalo více než 40. Policie oznámila, že v souvislosti s případem vyslýchá jednoho člověka, který zatím není z ničeho podezřelý. Policejní mluvčí Ulla Brehmová nicméně sdělila, že muže policisté nalezli nedaleko hořícího objektu a že ho "jisté okolnosti spojují s incidentem".

Hořet začalo v nákupní zóně Backaplan, která je jednou z největších v zemi. V roce 1998 po žhářském útoku na tamní diskotéku zahynulo 63 lidí a dalších 200 jich bylo zraněno. Požár tehdy založili čtyři mladíci, kterým ostraha do klubu po hádce odepřela vstup.

Jihošvédský Göteborg, který je druhým největším městem ve Švédsku, se s kriminalitou a násilnostmi potýká dlouhodobě. Problémem jsou především místní gangy bojující o moc a také znesvářené skupiny přistěhovalců. V březnu si tam přestřelka v restauraci vyžádala dva mrtvé a 15 zraněných. Podobné potíže trápí na jihu Švédska také Malmö.