V Číně zemřel Tändzin Deleg Rinpočhe - jeden z nejznámějších politických vězňů

V Číně zemřel Tändzin Deleg Rinpočhe - jeden z nejznámějších politických vězňů Zdroj: profimedia.cz

Zemřel Tändzin Deleg Rinpočhe - jeden z nejznámějších politických vězňů

V Číně zemřel jeden z nejznámějších politických vězňů, tibetský duchovní Tändzin Deleg Rinpočhe. Odpykával si trest 20 let odnětí svobody, k nimž byl odsouzen za "terorismus a podněcování k separatismu". Propuštění Rinpočheho v minulých letech opakovaně žádaly Spojené státy, Evropská unie i mezinárodní organizace pro lidská práva. 

Pětašedesátiletý Rinpočhe zemřel v neděli ve věznici ve městě Čcheng-tu, řekl agentuře Reuters jeho bratranec. Příčiny smrti nejsou známé. Čínská policie úmrtí buddhistického duchovního a učitele potvrdila, žádné další podrobnosti ale neposkytla.

Rinpočhe desítky let bojoval za ochranu tibetské kultury, náboženství a způsobu života. V roce 2002 byl zatčen za údajný podíl na sérii neobjasněných pumových útoků ve městě Čcheng-tu na jihozápadě Číny, které si vyžádaly několik zraněných. Obviněn byl také z rozdávání separatistických letáků. Následně jej při neveřejném procesu, bez možnosti vzít si vlastního právního zástupce, odsoudil čínský soud k trestu smrti. Později mu byl trest změněn na 20 let odnětí svobody.

Aktivisté bojující za lidská práva uvádějí, že důkazy proti Rinpočhemu byly vykonstruované. Sám Rinpočhe v dopise propašovaném z vězení napsal, že je nevinen. Loni jeho rodina neúspěšně žádala čínské úřady, aby vězně podmínečně propustily ze zdravotních důvodů.

Na podporu Rinpočheho se v minulých letech konaly demonstrace i v České republice. Zrušení trestu smrti a spravedlivý proces pro tibetského vězně žádali v dopise v roce 2003 čeští ochránci lidských práv, včetně zástupců Výboru pro olympijské hry 2008 ve svobodné a demokratické zemi (Olympic Watch), sdružení Lungta, české pobočky Amnesty International, Českého helsinského výboru, organizace Člověk v tísni a Konfederace politických vězňů.

Čínská komunistická armáda obsadila Tibet v roce 1950. O devět let později tibetský duchovní vůdce dalajlama uprchl po nezdařeném povstání do exilu v Indii, kde pobývá dosud.

Mnozí Tibeťané obviňují centrální vládu v Pekingu z náboženského a kulturního útlaku. Peking ale zmíněná obvinění vytrvale odmítá a prohlašuje, že výrazně přispívá k modernizaci a rozvoji tohoto regionu.