Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman podpořil přijetí syrských křesťanských uprchlíků

Uprchlíci z kulturně zcela odlišného prostředí by po přijetí v Česku nebyli ve šťastné situaci, soudí prezident Miloš Zeman. Na dotaz ČTK to v souvislosti s rozhodnutím vlády do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že Zeman považuje za kulturně blízké syrské křesťany. O migraci dnes budou ve Sněmovně jednat představitelé sněmovních stran s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). 

Vláda na nočním jednání udělila ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) mandát, aby v Evropské unii jednal o přijetí 1500 uprchlíků. Většina, 1100, by měla přijít z Itálie a Řecka, 400 jich bude přijato z uprchlických táborů například v Jordánsku nebo Kurdistánu.

"Pan prezident zastává i nadále názor, že uprchlíci z kulturně zcela odlišného prostředí by nebyli ve šťastné situaci. Respektuje stanovisko České biskupské konference, která navrhla, aby těmito uprchlíky byli křesťané, mimo jiné syrští, které považuje za kulturně blízké," sdělil ČTK názor Zemana, který si nyní vybírá druhý týden dovolené, jeho mluvčí Ovčáček.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala ocenil, že vláda chce přísnější návratovou politiku a důraz na ochranu vnějších hranic Evropské unie. V jiných oblastech ale nešetřil kritikou. Vláda podle něj rezignovala na možnost určit, kdo přijde na území České republiky. Neřeší ani problém sekundární migrace, tedy případů, kdy se daná osoba nechce usadit v Česku, ale pokračuje do jiné evropské země. "Přijdou sem lidé, kteří tu být nechtějí a v rámci schengenského prostoru odejdou třeba do Německa," poznamenal. Varoval, že tím vzroste tlak na obnovení vnitřních hranic v Evropské unii.

Předseda ODS je také přesvědčen, že přerozdělování uprchlíků mezi země Evropské unie problém migrace neřeší. Evropa by měla pomáhat v zemích, odkud uprchlíci do Evropy míří nebo bojovat proti pašerákům lidí. "Musíme změnit také sociální politiku. Nesmíme být tak atraktivní pro každého, kterému se v jeho zemi nedaří dobře," dodal.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg považuje záměr vlády přijmout 1500 osob za posun dobrým směrem. "Včera byl dosažen pokrok, že už nemluvíme o jenom několika stovkách, nýbrž pomalu se blížíme blížíme číslům, která jsou v Evropě obvyklá," řekl Schwarzenberg. Problém s uprchlíky podle něj potřebuje dlouhodobější strategii. "Řekl bych, že bychom neměli jenom reagovat, nýbrž aktivně se podílet," dodal.

Hnutí Úsvit se obává, že počet imigrantů, na kterém se shodl kabinet, bude narůstat. "Do roka přijde někdo s tím, že je třeba navýšit to číslo a za chvíli jich tady bude 50.000," řekl předseda Úsvitu Marek Černoch. Doplnil, že je třeba rozlišovat nelegální migraci a žadatele o azyl, kteří utíkají před válkou. Těm je podle něj nutné pomoct.

Sobotka na dnešní večer pozval k jednání předsedy všech koaličních a opozičních stran, potkají se ve Sněmovně. Premiér je chce informovat o schváleném mandátu pro ministra Chovance. Mluvit s nimi chce i o jejich postoji k řešení problému zadluženého Řecka.