Řecko předložilo oficiální žádost o úvěrovou pomoc od eurozóny

Řecko předložilo oficiální žádost o úvěrovou pomoc od eurozóny Zdroj: ČTK

Řecko dnes předložilo oficiální žádost o úvěrovou pomoc

Silně zadlužené Řecko dnes oficiálně požádalo eurozónu o novou úvěrovou pomoc. Oznámil to mluvčí Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Žádost ještě dnes posoudí skupina odborníků, nebude se však konat původně očekávaná telefonická konference ministrů financí členských zemí eurozóny, tedy takzvané euroskupiny. 

"ESM obdržel řeckou žádost," řekl mluvčí. Podle agentury AP žádost adresovaná předsedovi euroskupiny Jeroenovi Dijsselbloemovi je prvním krokem na cestě k novému záchrannému programu pro Řecko. "Žádostí řecké vlády o podporu z ESM se dnes bude zabývat evropská pracovní skupina," uvedl mluvčí předsedy euroskupiny Michel Reijns. "Žádná telefonická konference euroskupiny nebude," dodal.

Pomoc by podle pravidel ESM měla být spojena s programem hospodářských reforem, jehož podobu by měly odsouhlasit Evropská komise a Evropská centrální banka, případně i Mezinárodní měnový fond (MMF).

Řecká vláda by měla do čtvrtka předložit partnerům věrohodný a rozsáhlý seznam reforem, které hodlá výměnou za pomoc uskutečnit. Řecký premiér Alexis Tsipras dnes ve svém vystoupení v Evropském parlamentu uvedl, že řešení řecké dluhové krize musí být sociálně spravedlivé a ekonomicky udržitelné.

Návrhy řecké strany se podle Tsiprase soustředí na skutečnou změnu země, má jít o věrohodné reformy zajišťující spravedlivé rozdělení nákladů. Obsahují prý také představu jak řešit udržitelnost řeckého dluhu. Návrhy na jeho restrukturalizaci přitom podle řeckého premiéra nebudou znamenat zátěž pro evropské daňové poplatníky. Součástí kroků by měl být silný investiční program, zaměřený na boj s nezaměstnaností, podporu investic a rozvoj podnikání.