Alexis Tsipras

Alexis Tsipras Zdroj: ČTK

Současný řecký problém je projevem neschopnosti eurozóny řešit dluhovou krizi, říká řecký premiér Tsipras

Řešení řecké dluhové krize musí být sociálně spravedlivé a ekonomicky udržitelné, řekl dnes ve svém vystoupení v Evropském parlamentu řecký premiér Alexis Tsipras. Poznamenal, že v uplynulých více než pěti letech byla jeho země laboratoří úsporných opatření, která nefungovala. Současný řecký problém je podle něj projevem neschopnosti eurozóny řešit dluhovou krizi.

Návrhy řecké strany se podle Tsiprase soustředí na skutečnou změnu země, jde o věrohodné reformy zajišťující spravedlivé rozdělení nákladů. Obsahují prý také představu jak řešit udržitelnost řeckého dluhu. Součástí by měl být také silný investiční program, který by bojoval s nezaměstnaností a podporoval investice a rozvoj podnikání.

"Evropa je na zásadní křižovatce. To, co dnes označujeme za řeckou krizi, je projevem neschopnosti eurozóny najít trvalé řešení obnovující se dluhové krize. Není to řecký problém, je to evropský problém. A evropské problémy potřebují evropská řešení," prohlásil mimo jiné Tsipras.

Jeho vystoupení na plénu europarlamentu bylo bouřlivé, několikrát jej přerušil potlesk levicových poslanců.

Řecký premiér europoslance oslovil ráno po mimořádném summitu eurozóny, na kterém dali lídři zemí platících eurem Řecku do neděle čas na konečnou dohodu. Tsipras potvrdil, že ještě dnes Atény pošlou Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM) žádost o novou finanční pomoc. Do čtvrtka by měla řecká vláda předložit partnerům věrohodný a rozsáhlý seznam reforem, které hodlá v zemi udělat.

Řekové v neděli v referendu jednoznačně odmítli představu reformních kroků, které navrhovala trojice věřitelských institucí - Mezinárodní měnový fond, Evropská komise a Evropská centrální banka.