Řecko by podle MMF mohlo potřebovat dalších 50 miliard eur

Řecko by podle MMF mohlo potřebovat dalších 50 miliard eur Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond varuje: Řecko by mohlo potřebovat dalších 50 miliard eur na dluhy

Řecko by mohlo potřebovat dalších 50 miliard eur (1,4 bilionu Kč) a zřejmě i rozsáhlé odpisy dluhu, pokud jeho ekonomika poroste pomaleji, než se očekávalo, a pokud země nezavede hospodářské reformy. Upozorňuje na to Mezinárodní měnový fond (MMF). Řecký ministr financí Janis Varufakis prohlásil, že řecká vláda by mohla rezignovat, jestliže voliči v nedělním referendu schválí reformy, které věřitelé požadují výměnou za finanční pomoc. 

Řecký premiér Alexis Tsipras ve středu vyzval své spoluobčany, aby v referendu rozhodně odmítli nabídku, která počítá s pokračováním úsporných opatření. Podle zatím jediného platného průzkumu veřejného mínění je počet voličů, kteří se chystají návrhy věřitelů odmítnout, vyšší, než počet těch, kteří je chtějí přijmout. Průzkum veřejného mínění, který v minulých dnech provedl řecký institut ProRata, ukázal, že 33 procent respondentů bude hlasovat v referendu kladně a 54 procent poslechne Tsiprasovu vládu a bude hlasovat "ne".

Ratingová agentura Moody's dnes jako poslední ze tří hlavních ratingových agentur snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka hlouběji do spekulativního pásma na známku Caa3 ze známky Caa2. Agentura uvedla, že pravděpodobnost, že Řecko získá pomoc od svých věřitelů, se od předchozího hodnocení v dubnu snížila.

V Řecku zůstávají čtvrtý den zavřené banky a z bankomatů smějí Řekové vybírat maximálně 60 eur denně. Řecká média začala podle agentury Bloomberg spekulovat, že banky vklady zabaví na posílení kapitálu. Řecké banky jsou nyní závislé na financích z nouzového programu ELA, o kterém hodlají vedoucí představitelé Evropské centrální banky (ECB) znovu jednat v pondělí.

Řecký státní ministr Nikos Pappas dnes uvedl, že řecké banky se otevřou, jakmile se zemi podaří uzavřít dohodu se zahraničními věřiteli, což by se prý mohlo stát okamžitě po nedělním referendu. Podle dosavadního vládního výnosu se mají banky otevřít 6. července.

Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur a ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP) je druhý největší na světě za Japonskem. Nejoptimističtější scénář MMF nyní předpokládá, že poměr řeckého dluhu k HDP v roce 2020 dosáhne 150 procent o dva roky později 140 procent HDP. Tyto odhady ovšem již zohledňují zvýhodněné financování, jehož by se Řecku do roku 2018 případně mohlo dostat.

Vinu za současnou složitou situaci Řecka MMF podle agentury AP do značné míry svaluje na Tsiprasovu vládu. Upozorňuje například, že Řecko je stále pozadu s privatizací státního majetku. Měnový fond v roce 2011 odhadoval, že do konce letošního roku získají Atény z prodeje státního majetku asi 50 miliard eur. Zatím je to ale prý jen 3,2 miliardy eur.