Vladimír Růžička

Vladimír Růžička Zdroj: ČTK

Vladimír Růžička rezignoval na post trenéra hokejové reprezentace

Vladimír Růžička rezignoval na post hlavního trenéra české hokejové reprezentace. Reagoval tak na kauzu údajné korupce týkající se jeho osoby z působení v pražské Slavii, podle které měl spolu s kamarádem Jiřím Moučkem dostat od několika rodičů peníze za to, že jejich děti budou moci dál hrát hokej. V prohlášení Růžička odmítl veškerá obvinění z korupce a bude se proti nim bránit.

"S ohledem na pokračování mediální kampaně, která je proti mé osobě již od doby před domácím hokejovým šampionátem soustavně a účelově vedena, jsem se rozhodl odstoupit z funkce trenéra českého hokejového národního mužstva," uvedl Růžička a dodal, že o svém rozhodnutí již informoval prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále.

Kauza okolo Růžičky začala v dubnu, kdy Miroslav Palaščák zveřejnil nahrávku ze skryté kamery, podle které měl Růžičkovi údajně zaplatit 500.000 korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Dnes zveřejnil Radiožurnál ve své reportáži výpovědi další několika rodičů, podle kterých prý chtěl peníze za to, že jejich děti budou dál hrát hokej.

"Zdůrazňuji, že jsem se nikdy nedopustil ničeho nezákonného nebo dokonce trestného. Veškerá obvinění odmítám a budu se jim bránit tak, abych dosáhl úplného očištění svého jména," prohlásil Růžička.

Nová obvinění přiměla Krále svolat na středu mimořádné zasedání výkonného výboru, které se mělo dopadem kauzy zabývat. "Rozhodl jsem se, že nebudu členy výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje vystavovat nepříjemné povinnosti rozhodovat o mém setrvání u národního týmu, a proto ze své funkce odstupuji," vysvětlil Růžička. "Zároveň tím získám čas na obranu proti všem lživým nařčením a do budoucna ušetřím český hokej a ČSLH negativního dopadu této pseudokauzy," dodal.

Kouč mistrů světa z let 2005 a 2010 opětovně převzal národní tým po loňských olympijských hrách v Soči a nahradil na střídačce Aloise Hadamczika, jenž rezignoval. Na letošním mistrovství světa v Praze skončil český tým pod jeho vedením čtvrtý.

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička čelí podle Českého rozhlasu vážnému podezření, že chtěl při svém působení ve Slavii spolu s kamarádem Jiřím Moučkem od několika rodičů peníze za to, že jejich děti budou moci dál hrát hokej. Růžička všechna obvinění v prohlášení odmítl, ale dnes večer na post kouče českého národního týmu rezignoval.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král svolal kvůli této kauze na středu mimořádné jednání výkonného výboru ČSLH. Po Růžičkově rezignaci na něm seznámí další členy s nastalou situací a začne ji řešit.

Nová obvinění jsou pokračováním kauzy z dubna, kdy Miroslav Palaščák zveřejnil nahrávku ze skryté kamery, podle které měl Růžičkovi údajně zaplatit 500.000 korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Kouč národního týmu a zároveň nově trenér extraligového nováčka Chomutova už čelí v této kauze trestnímu oznámení kvůli podezření z korupce.

V dubnu během přípravy před MS v Praze Král uvedl, že ctí presumpci neviny a nařčení Růžičky i podání trestního oznámení nepovažuje za důvod, aby úspěšného kouče z funkce odvolal. Růžička měl u národního týmu působit podle letos uzavřené nové smlouvy i v příští sezoně. V Praze skončil kouč mistrů světa z let 2005 a 2010 s týmem stejně jako loni v Minsku čtvrtý.

Podle Českého rozhlasu nabídku pro svého syna dostal údajně i Josef Ptáčník. "Říkal mi pan Mouček, že by mu sehnal místo v Mostě, že by mu to Růžička zařídil, když dám 150 tisíc," prohlásil Ptáčník o době, kdy byl jeho potomek hráčem pražského klubu.

Podle reportáže prý za Ptáčníkem přišel Mouček, který se pohyboval v hokejové Slavii v době, kdy tam působil i Růžička. Zda po příslibu peněz zapůsobil přímo Růžička, si Ptáčník potvrdit netroufl.

"Do toho fakt nevidím, aby nebyly spekulace, ale můžu říct, že v Mostě na něj čekali, v Mostě to měl zařízený, věděli o něm, takže prostě vyfasoval výstroj, začal s nimi trénovat, odehrál přátelák, dal góla, dařilo se mu," popisoval Ptáčník. "Ale já jsem nesehnal ty peníze, takže ho během čtrnácti dnů vyhodili," dodal.

Mouček podle autora reportáže Janka Kroupy všechna podezření mimo záznam odmítl, ale vyjádřit se nechtěl, protože mu to zakázal advokát.

Další rodiče se se svými zkušenostmi rozhodli podělit s Českým rozhlasem anonymně. Paní Jana prý jednala přímo s Růžičkou. "Synovi byla nabídnuta smlouva v hodnotě 5000 korun s tím, že účast v družstvu mužů není podmíněná jenom hokejovou dovedností, ale zároveň také vztahem ke Slavii, který by se měl projevit nějakým peněžním darem, který bychom měli předat panu Růžičkovi. Bylo to 300 tisíc korun," uvedla. Peníze prý nakonec nezaplatila.  

Paní Jarmila tvrdila, že si Růžička řekl telefonicky o peníze za přestup. "Bylo to telefonicky a bylo to teda o sto tisíc, ale prostě jsem to zamítla. Bohužel jsem nedisponovala těmito prostředky a nebyla jsem tak bohatá, abych si to mohla dovolit," řekla s tím, že by údajně Růžička zařídil, že by syn šel hrát do první ligy do Brna.

Růžička všechna obvinění odmítl. "Nikdy jsem se nedopustil ničeho nezákonného nebo dokonce trestného. Veškerá obvinění odmítám a budu se jim bránit tak, abych dosáhl úplného očištění svého jména," uvedl v prohlášení. Jeho právní zástupce Vít Kučera označil současnou situaci za pokračování cíleně vedené kampaně směřující k poškození jeho dobrého jména.

"Na zveřejněná anonymní tvrzení bohužel není možné jakkoliv reagovat, nicméně neexistuje a ani nemůže existovat jakýkoliv důkaz, který by uvedené informace dokládal," navázal Kučera. "Je však nutné zdůraznit, že pan Růžička jako sportovní manažer standardně diskutoval o klubových financích spojených s přestupy hráčů či jejich oficiálním výchovným, avšak vždy v souladu s obecně závaznými právními předpisy i regulemi ČSLH," dodal.