Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Babiš: Ze zvýhodnění biopaliv nic nemám, nezničím si jméno pro nějaké drobné

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš popřel, že by zneužil funkce vicepremiéra a ministra financí ve prospěch své společnosti Agrofert. Nemá to prý zapotřebí. Uvedl to dnes ve Sněmovně při jednání o návrhu pravicové opozice na vyslovení nedůvěry současné koaliční vládě. "Nelžu, nekradu a dělám pro lidi," prohlásil opakovaně.

Ze lží a demagogie naopak obvinil své oponenty v čele s někdejším ministrem financí a předsedou poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem, jehož označil za symbol korupce. Jednání o nedůvěře vládě iniciovali opoziční poslanci kvůli tomu, že zástupci ANO na rozdíl od svých dřívějších prohlášení podpořili pokračování daňového zvýhodnění biopaliv, na jejichž výrobě se Agrofert podílí. Na této podpoře by měla firma podle opozice získat pět miliard korun. Babiš ale tvrdí, že z toho nebude mít "ani korunu".

Vicepremiér přiznal, že je kvůli svým podnikatelským aktivitám ve střetu zájmů. "Já žádný střet zájmů jsem nezneužil. Já si nezničím jméno pro nějaké drobné. Pro mě jsou to drobné," uvedl vicepremiér. Poukazoval na to, že obchodování Agrofertu se státem představuje "směšných" 1,1 procenta z celkového obratu ve výši 240 miliard korun.

Babiš také uvedl, že se do politiky dostal vlastně omylem. "Vy jste mne zplodili, vy - zkorumpovaná pravice. Kdybyste nekradli a nepodváděli a plnili program, já bych tu nestál," uvedl vicepremiér. Na závěr svého vystoupení citoval z publikace kritizující Kalouskovo působení ve vládě. "Pokud tady bude sedět pan Kalousek, určitě ještě líp nebude," dodal.

Kalousek označil text, který zpracoval Nadační fond proti korupci, za sebrané pomluvy a drby, které lze snadno vyvrátit. Zdůraznil, že nynější schůze se koná kvůli Babišově střetu zájmů. Pokud by daňová úleva pro biopaliva skončila, Agrofert by kvůli jejich vyšší ceně podle Kalouska neprodal ani litr. "My vás prostě nesmíme nechat v klidu krást," zdůraznil předseda poslanců TOP 09.