Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

Nejzvláštnější inzerát: Vláda Saúdské Arábie hledá 8 nových katů, stávající nestíhají popravy

Vláda bohatého ropného království Saúdské Arábie nechala zveřejnit velmi zvláštní inzerát: Hledá se 8 nových katů, kteří by vykonávali popravy. Podle tohoto sdělení se nevyžaduje žádná zvláštní kvalifikace, ale nechybí upozornění, že tato práce může zahrnovat usekávání různých částí lidského těla. Informovala o to světová média.

Saúdskoarabské ministerstvo sociálních služeb na své internetové stránce umístilo inzerát s nabídkou práce. Hledá osm mužů, kteří budou vykonávat rozsudky smrti. Nepožaduje se žádné vzdělání, pouze tělesná síla a oddanost islámskému právu. Země se řídí islámským právem šaría a rozsudky smrti se tam vykonávají mečem. Odsouzení mohou být v některých případech i zastřeleni.

Islámské království popravuje po Číně a Íránu každý rok nejvíce lidí.

V některých částech země se katů nedostává a rozsudků smrti spíš přibývá, napsal list The New York Times. Saúdskoarabská justice trestá smrtí nelegální obchodování s drogami a zbraněmi a také násilné činy. Stětí se obvykle provádí na veřejném místě.

V neděli byl v království popraven letos už 85. člověk. Nejvyšší trest dostal za kriminální aktivitu spojenou s drogami. Organizace Human Rights Watch upozornila, že Saúdská Arábie se v květnu dostala téměř na úroveň poprav vykonaných za celý loňský rok, kdy bylo v království sťato 88 osob. Přitom 38 lidí, jejichž život letos ukončil kat, se provinilo v souvislosti s drogami, ale nedopustili se žádného násilí. Tresty smrti se vykonávají například také v USA, loni tam bylo popraveno ale jen 35 lidí a počet mnoho let klesá.

Profese popravčího v mnoha saúdskoarabských provinciích přechází z otce na syna. Inzerát, který se objevil v pondělí na stránce ministerstva, neudává žádné požadavky na vzdělání a neobsahuje ani údaj o nabízené mzdě. V provincii Kásim, která leží severně od Rijádu, je popravčím muž, který pracuje na plný úvazek jako tělesný strážce místního prince. Práci popravčího vykonává navíc a za každý vykonaný rozsudek smrti dostává odměnu v přepočtu 24 000 korun.