Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Pákistánu se zřítil vrtulník na školu. Zahynulo 6 lidí včetně velvyslanců Norska a Filipín

Nejméně šest lidí, včetně velvyslanců Norska a Filipín, dnes přišlo o život při nehodě vojenského vrtulníku, který během přistávacího manévru na severovýchodě Pákistánu narazil do budovy školy. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury s odvoláním na vojenské a lékařské zdroje. Bilance však může být vyšší, oběti mohou být i ve škole.

Šlo o jednu ze tří helikoptér Mi-17, jimiž dnes cestovala z Islámábádu do oblasti Baltistán delegace zahraničních diplomatů a novinářů. Podle mluvčího armády generála Asima Badžvy vedle čtyř cizinců zahynuli také dva piloti havarovaného stroje.

Mluvčí upřesnil, že o život přišli kromě ambasadorů Norska a Filipín i manželky velvyslanců Malajsie a Indonésie. Mezi zraněnými jsou velvyslanci Polska a Nizozemska. Podle médií bylo na palubě vrtulníku 11 cizinců a šest Pákistánců.

Podle svědka události ve škole po nárazu vrtulníku vypukl požár. "V té chvíli byli ve škole žáci," sdělil k tomu lékař místní nemocnice, který vyjádřil obavu, že počet obětí se může zvýšit. "Požádali jsme o vyslání co největšího počtu sanitek na místo, protože situace je vážná," citovala jej agentura AFP.

Neštěstí se stalo u města Gilgitu, které je správním střediskem regionu Baltistán. Do Gilgitu podle agentury Reuters mířil vlastním vrtulníkem i pákistánský premiér Naváz Šaríf.