Vize pošty budoucnosti. Místo pošťáka dron, místo schránky v přízemí přistávací plošina na balkóně. Ilustrační foto

Vize pošty budoucnosti. Místo pošťáka dron, místo schránky v přízemí přistávací plošina na balkóně. Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz, Archív

Švýcarská pošta jde s dobou: Bude testovat dodávání zásilek drony

Švýcarská pošta bude v létě ve Švýcarsku testovat dodávky zásilek pomocí bezpilotního letounu. Sdělil to podle agentury AFP mluvčí podniku Bernhard Bürki, který tak potvrdil dřívější spekulace médií.

"Budeme v létě provádět testy," uvedl podle AFP Bürki. "Pro logistického operátora jako La Poste to může být zajímavé," dodal také podle AFP.

Na testech bude spolupracovat nákladní divize letecké společnosti Swiss a americký výrobce bezpilotních letadel Matternet One.

Švýcarská La Poste Suisse není první společností, která vstupuje do oblasti bezpilotních letadel. Americký internetový prodejce Amazon.com získal v březnu povolení od amerického Federálního úřadu pro letectví k testování bezpilotních letounů ve Spojených státech. Společnost by stroje mohla časem použít k dopravě zásilek zákazníkům. Americké zákony v současnosti komerční provoz bezpilotních letadel ale nedovolují.