Petr Kott a Kateřina Kottová

Petr Kott a Kateřina Kottová Zdroj: ČTK

Žalobce navrhl v Rathově kauze manželům Kottovým až devět let vězení

Žalobce Petr Jirát dnes navrhl Krajskému soudu v Praze v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) manželům Petrovi a Kateřině Kottovým oběma osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Podle něj exšéfka kladenské nemocnice a náměstek krajských nemocnic organizovali korupci ve Středočeském kraji týkající se veřejných zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví. Podnikatelce Ivaně Salačové navrhl podmínku za spolupráci při vyšetřování. Pro ostatních šest obžalovanýchchce dva až šest let vězení, nebo podmínky.

Dnešní jednání se týká devíti z 11 obžalovaných - případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucii Novanské je vyloučen do jiných termínů.

Podle státního zástupce postupovali Kott a jeho nynější žena, tehdy ještě Kateřina Pancová promyšleně jako organizovaná skupina, přičemž Rath prý o všem věděl a měli v něm "krytí" coby v hejtmanovi Středočeského kraje.

Jirát dále navrhuje pro spolupracující Salačovou tříletý podmíněný trest odložený na pět let. Podle něj se výraznou měrou svým přiznáním podílela na odhalení celé skupiny. Soud teprve rozhodne, zda uzná její spolupracující pozici. Jinak jí hrozí až osmileté vězení.

Dalšími obžalovanými jsou například manažeři Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Jejich firma se podílela na stavební zakázce, kterou údajně provázela korupce. Jirát navrhuje oběma pět let vězení. U zbylých obžalovaných se návrhy pohybují od dvou do šesti let, nebo jsou to podmínky.

Podle obžaloby se korupce ve Středočeském kraji týkala stavebních a zdravotnických zakázek. Rathovi hrozí až 12 let vězení. Vinu popírá, protože podle něj byly tendry pod vícenásobnou kontrolou.