Ukrajinští vojáci

Ukrajinští vojáci Zdroj: ČTK

Kyjev boj o Debalcevo prohrál, ukrajinští vojáci dostali rozkaz město vyklidit

Ukrajinské jednotky dnes ráno dostaly rozkaz vyklidit obklíčené Debalceve, oznámila kyjevská televize. Vojáci k ústupu použili silnici do 50 kilometrů vzdáleného města Artemivska. Na východ Ukrajiny z Kyjeva odletěl prezident Petro Porošenko, který před odletem stažení vojsk z Debalceve potvrdil.

Podle ukrajinského televizního kanálu 112 Porošenko před odletem do "zóny protiteroristické operace" prohlásil, že plánovaný odchod ukrajinských vojáků začal dnes ráno, většina z nich už z města ustoupila. Vojáci podle prezidenta opustili město s veškerou výzbrojí. "Ukázali tak světu, že žádný debalcevský kotel, o kterém hovoří povstalci, neexistoval," citovala televize hlavu státu.

Podle prezidenta byla debalcevská operace ze strany armády příkladem účinného vojenského velení. Armáda podle něj "dala povstalcům do zubů," když se pokoušeli Debalceve obklíčit.

Ukrajinský zpravodajský server Ostrov oznámil, že rozhodnutí o ústupu z Debalceve padlo v sídle hlavy státu v úterý večer. "Ano, stahujeme vojáky z (debalcevské) kapsy a žádáme spojence o zbraně," řekl serveru zdroj z prezidentské kanceláře. "Vzhledem k tomu, že Rusko porušilo minské dohody, byla přijata vojenskopolitická rozhodnutí, která vejdou brzy ve známost," řekl zdroj ukrajinského serveru.

Odchod ukrajinských vojáků proběhl v bojových podmínkách, silnici z Debalceve do Artemivska povstalci ostřelovali z okolních výšin, uvedla agentura Unian. Reportér agentury AP viděl na silnici z Debalceve desítky ustupujících ukrajinských vojáků, zjevně rozhořčených, že do obleženého města nedorazily posily. Vyčerpaní bojovníci cestovali na nákladních automobilech, jiní, zranění a pokrytí prachem, odcházeli z obklíčení pěšky.

I ukrajinští novináři informovali o stovkách vojáků, kterým se podařilo proniknout z obklíčení a kteří pod záštitou Červeného kříže zamířili do bezpečí. "Za sebou podle rozkazů zničili všechno, co zničit měli," napsala agentura Unian. Ve městě ale zůstává mnoho mrtvých a raněných, co se s nimi stane, nikdo neví.

"Kozáci chtějí ukrajinské zajatce vraždit po jednom, dokud nebudou na kolenou prosit za odpuštění," napsala agentura. Podle povstaleckých zdrojů se v Debalceve ukrajinští vojáci i se svou výzbrojí vzdávají po stovkách.

Město Debalceve tak stihl osud Ilovajska a doněckého letiště, dvou míst, kde ukrajinská armáda utrpěla loni v srpnu a letos v lednu těžké porážky. Masakr vojáků v Ilovajsku, kde separatisté obklíčili a zabili stovku ukrajinských vojáků, stál loni místo tehdejšího ministra obrany Valerije Heleteje. Doněcké letiště se pro vzbouřence stalo symbolem úspěšného boje ze "Nové Rusko".