Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Nahrávka Babišovi: Ministři a jejich náměstci nebudou potřebovat lustrační osvědčení

Lustrační zákon se bude vztahovat jen na místa vedoucích úředníků státní správy, nikoli na členy vlády a jejich náměstky. Uvádí to norma o změnách šesti desítek zákonů v souvislosti s novým služebním zákonem. Oba předpisy nabudou účinnosti od ledna. To nahrává ministru financí Andreji Babišovi, který se zapletl kdysi s StB.

Služební zákon upravuje práva a povinnosti úředníků ve správních úřadech. Měl by zajistit odpolitizování, profesionalizaci a stabilizaci státní správy. Nová norma nahradí služební zákon z roku 2002, jehož podstatná část nikdy nenabyla účinnosti. Vlády ji několikrát odkládaly s poukazem na značnou finanční náročnost.

V zákoně podle dohod vládních ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL s pravicovou opozicí není generální ředitelství státní služby. Většinu jeho pravomocí převezme ministerstvo vnitra, kde bude zvláštní sekce v čele s náměstkem pro státní službu. Podle požadavku pravice se taky státní správa proti původnímu znění novely více otevře lidem z jiných sfér.

Proti původnímu návrhu novely se posunulo "překlopení" současného stavu státní správy do státní služby. První systemizace bude účinná od července příštího roku, původně se plánoval leden.

Služební zákon kritizuje prezident Miloš Zeman, hlavně kvůli takzvaným politickým náměstkům. Nebudou mít podle prezidenta co na práci. Sněmovna prezidentovo veto přehlasovala. Prezident se následně obrátil na Ústavní soud a žádá zrušení celého zákona, nebo aspoň jeho částí. Schvalování předlohy podle něho odporovalo ústavním principům. Problém spatřuje také ve dvou desítkách různě rozsáhlých pasáží zákona, které upravují například postavení náměstků. Norma prý také dává vládě příliš širokou pravomoc při vydávání nařízení, jež služební zákon doplňují.

Takzvaný změnový zákon je nutný kvůli provádění služebního zákona. Dává s ním do souladu hlavně zákony o různých státních úřadech. Upravuje třeba taky zákoník práce. V intencích služebního zákona v něm zruší smluvní platy. Pravicoví zákonodárci při projednávání normy neprosadili, aby se lustrace v na ministry a jejich náměstky vztahovaly.

Lustrace budily pozornost při jmenování nynější vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Šéf ANO a nynější ministr financí Andrej Babiš totiž nepředložil lustrační osvědčení. Pravicová opozice tehdy poukazovala na to, že kabinet porušuje platná pravidla už při svém vzniku.