Babiš, Sobotka

Babiš, Sobotka Zdroj: ČTK

Babiš to rozjíždí: Chce být premiérem, Sobotku si umí představit jako prezidenta

Ministr financí, vicepremiér a šéf hnutí ANO už kreslí českou politickou mapu na příští léta. V rozhovoru pro sobotní vydání deníku Právo řekl, že „možná by dobře řídil většinovou koaliční vládu“ a současný premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka „by asi dobře dělal prezidenta“.

Sám se o post prezidenta Babiš nehodlá ucházet: „Nemůžu být českým prezidentem. Nenarodil jsem se v ČR, i když se Čechem cítím být,“ řekl ministr Právu. Jenže v tom nemá pravdu. Ústava o místě narození nic neříká, píše se tam jen o občanství a Babiš občanem ČR je (narodil se ve slovenské Bratislavě v době bývalého Československa). Například Jiří Dienstbier (ČSSD) v poslední volbě na prezidenta kandidoval, i když se narodil v americkém Washingtonu. To není překážkou.

Babiš také řekl, že prezident Miloš Zeman dnes „jednoznačně rozděluje“ společnost. A že s ním nesouhlasí, ani pokud jde o jeho návrhy na řešení situace na Ukrajině, o tom si mají rozhodnout podle šéfa ANO samotní Ukrajinci a my bychom se jim do toho „míchat neměli“. Což zní jako rozumný názor.

Ministr financí si v sobotním Právu také postěžoval, že jeho současnou prací trpí jeho rodina, že výkon funkce odnáší i zdravotně, protože přibral 12 kilogramů. Také ho prý „stresuje, jak je stát v rozkladu“ a tvrdil, že „zažívá nejtěžší období svého života, v životě nepracoval tolik jako nyní“.