RegioJet

RegioJet Zdroj: Profimedia

Slovensko zavedlo vlaky i pro české děti, studenty a důchodce zdarma

Vláda premiéra Roberta Fica rozhodla, že od 17. listopadu budou vlaky na Slovensku pro děti do 15 let, studenty do 26 let a důchodce nad 62 let zcela zdarma. Týká se to jak slovenské státní železniční společnosti, tak soukromého českého RegioJetu, který provozuje podnikatel Radim Jančura.

Podle ministra dopravy slovenské vlády se bude bezplatná jízda týkat dotovaných spojů. „Nebude se to týkat vlaků Inter City a Euro City nebo nových linek bez dotací, které ještě přibudou. Týká se to i soukromého vlaku RegioJet, který provozuje vlaky na trase Bratislava - Komárno dotovaným způsobem, takže i tam tyto slevy musí být poskytnuty,“ uvedl ministr dopravy Ján Počiatek.

Společnost RegioJet.sk na svých stránkách uvádí: „Na uplatnění bezplatné přepravy je potřeba mít průkaz, na jehož základě vám na prodejním místě nebo přímo ve vlaku vystaví jízdenku s nulovou hodnotou. Platí pro děti do 15 let, žáky a studenty do 26 let a důchodce.“

Slovenská vláda dotace jízdného pro studenty a důchodce zavedla symbolicky k 17. listopadu jako Mezinárodnímu dni studentstva.

Aby opatření vlády nebylo v rámci EU diskriminační vůči jiným národnostem, budou se vlaky zdarma týkat všech občanů zemí Evropské unie, tedy například i Čechů nebo Maďarů. Podle odhadu slovenského ministerstva dopravy si opatření vyžádá posílení spojů a náklady ze státního rozpočtu kolem 360 milionů korun.

Opozice návrh vlády kritizuje. Jak uvedl na svém facebookovém profilu předseda strany Sloboda a solidarita a poslanec Evropského parlamentu Richard Sulík, „vlaky zadarmo je primitivní návrh krachujícího socialisty, který v životě nic pořádného nedělal a teď doufá, že mu pomůže, když bude plnými hrstmi rozdávat cizí peníze. Jestli chceme skutečně pomoci mladým, přestaňme je zadlužovat“.

Opatření kritizovali i další opoziční politici, podle kterých je nespravedlivé vůči lidem, kteří nemají přístup k vlakovým spojům a jezdí autobusy, za které si musí normálně platit. Opatření také zřejmě poškodí autobusové společnosti, kterým vlaky zadarmo odlákají cestující.