OKD Karviná

OKD Karviná Zdroj: OKD.cz

Otřes v Dole Karviná nepřežili tři horníci, devět utrpělo zranění

Důl Karviná zasáhl dnes před polednem silný otřes, tři lidé na místě neštěstí zemřeli. Dalších devět horníků bylo zraněno, jsou v péči lékařů a mimo ohrožení života. Pohřešován nikdo není. ČTK to řekl mluvčí těžební společnosti OKD Marek Síbrt. Horníci pracovali v hloubce 550 metrů v lokalitě ČSA, otřes vznikl v hloubce kolem 900 metrů.

Otřes nastal v 11:44, když pracovali v místě bývalého Dolu Doubrava, uvedl Síbrt. Podle informací ČTK zemřeli dva Češi a jeden Polák. Síbrt to nekomentoval. "Především to byli lidé," zdůraznil a dodal, že se musí co nejdříve spojit s rodinami mrtvých mužů.

Zaměstnanci pracovali ráno na údržbě. "Nerazili důlní dílo, ale důlní otřesy souvisí s hornictvím, byly jeho součástí, jsou a budou. Souvisí s tím, že když se vydobude určitá partie, tak se v horninovém masivu kumuluje tlak, který se v určité době uvolní. My se snažíme těmto důlním otřesům předcházet například preventivními odstřely, ale příroda je někdy silnější než my," řekl ČTK Síbrt.

Ohnisko dnešního otřesu v Dole Karviná bylo v hloubce kolem 900 až 1000 metrů, otřes měl sílu 3,5 stupně Richterovy škály. ČTK to řekl Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. "Na tamní poměry to byl hodně silný otřes. Zaznamenali jsme řadu hlášení. Nejvzdálenější z ostravského obvodu Ostrava-Jih," uvedl. Dodal, že jej zaznamenali i obyvatelé Havířova či Orlové. Podle něj lidé hlásili, že se hýbe nábytek a pokojové rostliny.

Primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) ČTK řekl, že se spojí s vedením společnosti. Pokud se ukáže, že jsou mezi mrtvými občané města, bude se snažit pomoci jejich rodinám. "Je to jedno z velkých neštěstí a věřím tomu, že šlo o něco, co havíři samotní ovlivnit nemohli. Otřesy jsme v Karviné cítili také," uvedl Hanzel.

Soustrast rodinám zemřelých horníků vyjádřilo i vedení kraje. "Událost nám připomněla, že práce horníků je nesmírně náročná, na což společnost často zapomíná. Tito lidé vykonávají svou profesi ve ztížených podmínkách a riskují i své životy. Stejně tak náročná je i práce záchranářů, kteří dnes při zásahu na Karvinsku prokázali svou vysokou profesionalitu," uvedli hejtman Miroslav Novák (ČSSD) a první náměstek Josef Babka (KSČM).

V provozech OKD před dnešním neštěstí letos už zemřelo pět lidí. V únoru zemřel šedesátiletý zaměstnanec v areálu úpravny uhlí Dolu ČSM, našli ho mrtvého pod vrstvou uhlí v jednom z naložených vagonů. Ve čtvrtek 27. března zahynul dvaačtyřicetiletý horník při závalu v Dole Karviná. Na povrchovém pracovišti Dolu Darkov v Karviné zemřel v noci 5. dubna jednačtyřicetiletý zaměstnanec při výměně lana důlního zařízení. Šestačtyřicetiletý horník zahynul 21. května v podzemí Dolu Karviná v Orlové, při manipulaci s břemenem byl přitlačen k nakladači. V srpnu zahynul v podzemí Dolu ČSM na Karvinsku šestačtyřicetiletý horník.