Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Isifa / PPF Group

Bloomberg odhadl majetek Petra Kellnera na 240 miliard korun, je na 108. místě na světě

Americká firma Bloomberg vyhodnocuje podobně jako některé jiné organizace majetek nejbohatších lidí světa. Podle údajů z tohoto úterý je nejbohatším člověkem planety pořád Američan Bill Gates, jehož majetek byl odhadován na 84,5 miliardy dolarů. Nejbohatším Čechem zůstává jednoznačně Petr Kellner, vládce společnosti PPF, jehož majetek Bloomberg ocenil na 10,7 miliardy amerických dolarů, tedy na téměř 240 miliard korun.

Kellner se podle Bloombergu v minulých letech ocitl už i v první stovce. Podle některých jiných odhadů v posledním období přišel o část svého majetku, ale pořád se pohybuje na hranici první stovky nejbohatších lidí planety.

Naopak v poslední době se příliš nedaří boháčům z Ruska. Mezi 200 nejbohatšími lidmi světa je jich 18, ale u čtrnácti z nich se v poslední době majetek snížil. To samé platí pro Rinata Achmetova, jediného Ukrajince v elitním dvoustovkovém klubu. Číňanů je v tomto pořadí sedm a lidí z Hongkongu (také etnických Číňanů) pak osm. Další dva Číňané jsou v žebříčku ze Singapuru a Tchaj-wanu. Bloomberg uvádí ve svém přehledu i 8 Francouzů, 14 Němců, ale pouze 4 Japonce.

Na druhém místě za Gatesem je Mexičan Carlos Slim a třetí místo obsadil podle Bloombergu finančník Warren Buffett. Mezi 200 nejbohatšími lidmi je pak 19 žen.