Roman K.

Roman K. Zdroj: ČTK

Obviněný muž se k znásilnění a vraždě devítileté Elišky přiznal

Policie dnes obvinila ze znásilnění a vraždy devítileté Elišky z Klášterce nad Ohří pětadvacetiletého bratrance dívčiny matky Romana K. Soud ho poslal do vazby. K vraždě se přiznal a v první fázi vyšetřování s policií spolupracoval. Obviněnému hrozí až 20 let vězení, případně výjimečný trest, vyplývá z právní kvalifikace případu.

"Kriminalisté zjistili, že muž měl děvče nejprve oslovit a potom vylákat na odlehlé místo nedaleko obce Ciboušov. Tam byla dívka později nalezena bez známek života," řekla Bartošová. Podrobnosti nehodlá policie s ohledem na rodinu a věk dítěte zveřejňovat.

Dozorující státní zástupce František Stibor dnes řekl, že muž se v první fázi vyšetřování přiznal. "Jako obviněný zatím nevypovídal," řekl Stibor. Soudce Martin Majchrák, který rozhodoval o vazbě, doplnil, že obviněný policisty mimo jiné navedl na místo, kam schoval věci zavražděné holčičky. Podle Stibora ale měli kriminalisté dostatek důkazů, aby muže obvinili i bez jeho přiznání. "Ve věci máme další důkazní materiály, které jednoznačně opodstatňovaly a odůvodňovaly zahájení trestního stíhání proti této konkrétní osobě," doplnil Stibor.

Obviněný nevypovídal ani před soudcem, který ho poslal do vazby. Soud vyhověl návrhu státního zástupce, který vazbu navrhoval z obav, že by obviněný ovlivňoval svědky, opakoval trestnou činnost nebo se pokusil uprchnout. "Obviněný je bez trvalého bydliště a bez stálého příjmu," vysvětlil jeden z důvodů vazby Majchrák. Muž byl už třikrát trestaný, je proti němu vedeno i další stíhání, nikoli však za násilnou činnost, doplnil soudce. Obviněný podal proti vazbě stížnost. Od soudu ho eskorta odvezla do vazební věznice v Litoměřicích.

Dívka se ztratila v úterý po poledni cestou ze školy. Večer po ní začali pátrat policisté, hasiči i dobrovolníci. Tělo dívenky objevili ve středu odpoledne u Ciboušova, asi kilometr od místa, kde bydlela s babičkou. Podezřelého muže zadrželi kriminalisté ve čtvrtek na Chomutovsku.

Desítky lidí dnes odpoledne přišly k policejní stanici v Klášterci a symbolicky poděkovaly policistům za rychlé dopadení podezřelého. Lidé stále nosí svíčky, květiny a hračky ke škole, kam dívenka chodila, i k domu, kde žila se svou babičkou.

Městem tragédie otřásla. Většina rodičů začala malé děti doprovázet až ke dveřím škol, hlídky posílila městská i státní policie. Strážníci budou podle starostky Kateřiny Mazánkové na okolí škol dohlížet nadále. Radnice se chce zároveň podílet na posledním rozloučení se zavražděnou dívkou. Variantu sbírky na pohřeb zvažují i někteří obyvatelé Klášterce, diskutují o ní na facebookových fórech.