Nastává soumrak starého taxikáře

Nastává soumrak starého taxikáře Zdroj: Marie Bartošová

Taxislužby čekají převratné změny. Začne to Uberem

Do české metropole si to namířil Uber. Nová podoba taxislužby. Nejen u nás vyvolává tato technologická novinka protesty. V Londýně, Madridu či Paříži tamní taxikáři stávkují a vyhrožují politikům bojkoty městské dopravy. Uber je totiž aplikace, jež v jednom ze svých modulů, Uber Pop, umožňuje vstoupit do tohoto podnikání i „netaxikářům“. Jde o formu sdílené přepravy, kdy třeba já můžu vozit každé ráno cestou do práce další dva lidi, kteří se mi přes aplikaci přihlásí. Nicméně, ve všeobecném humbuku zanikla jedna mnohem podstatnější věc.

 

Start-up Uber financuje z velké části společnost Google Ventures. A je to právě Google, jenž před dvěma roky oznámil, že se chystá vyvíjet samořídící auta. A globální taxislužba Uber má být podle všeho tou firmou, která tato auta bude používat, a tím na celém světě propagovat. Nyní, po dvou letech, Google vyjel s několika takovými auty z konstruktérských dílen a nechal svézt první zájemce (viz video u článku). Technologie, jež řídí auto, používá střešní snímač, který monitoruje aktuální situaci na silnici a rychlost auta. Nejvyšší rychlostí, jíž je Google auto zatím schopno dosáhnout, je čtyřicet kilometrů v hodině.

 

Podle ekonomů bude trh s auty, která se řídí sama, mít v roce 2030 hodnotu 87 miliard dolarů a největším tahounem výroby bude Čína. A 2030 je totiž i rok, kdy se samořídící auta ve velké míře objeví na silnici. Do té doby se budou vyrábět spíše auta, do jejichž řízení bude moci pasažér ještě nějakým menším způsobem zasáhnout. Přesto doba, kdy si přes aplikaci zavoláme taxi a ono přijede auto bez řidiče, je možná blíž, než si myslíme.

Obálka, Reflex 37/2014Obálka, Reflex 37/2014|ArchívReportáž Soumrak starého taxikáře najdete v novém Reflexu, který vychází 11. září.