Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí

Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí Zdroj: ČTK

Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí
Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí
Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí
Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí
Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí
11
Fotogalerie

Nizozemsko truchlí za oběti letadla, Putin se dohaduje s ukrajinskou vládou

V Amsterodamu na letišti se schází pozůstalí obětí ze sestřeleného malajsijského letadla, na povrch vyplouvají nové informace. Letadlo prý mohlo být sestřeleno raketou země-vzduch, našel ji radar. Raketa měla být vypálena právě předtím, než letadlo spadlo. Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že Kyjev nese plnou odpovědnost za zřícení malajsijského letounu, protože se odehrálo na Ukrajině.

Let společnosti Malaysia Airlines MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpuru zmizel z radarů, než se s 298 lidmi na palubě zřítil ve východní části Ukrajiny. Proruští separatisté a vládní činitelé v Kyjevě se navzájem obviňují z odpovědnosti za katastrofu poté. Objevily se totiž informace, že letadlo mohlo být sestřeleno raketou země-vzduch. Nizozemské červeno-bílo-modré vlajky byly po celé zemi i na všech nizozemských velvyslanectvích ve světě spuštěny na půl žerdi. Prohlášení a kondolence rodinám zveřejnil nizozemský král, premiér i řada vládních činitelů. Viceprezident společnosti Malaysia Airlines Huib Gorter na tiskové konferenci na letišti Schiphol prohlásil, že společnost přepraví letadlem příbuzné obětí na Ukrajinu na místo neštěstí, pokud si to budou přát.

Malajsijský dopravce v reakci na výtky, proč letoun směřoval do Asie přes rizikové území, uvedl, že trasa přes východní Ukrajinu byla Mezinárodní organizací pro civilní letectví (ICAO) prohlášena za bezpečnou.

Podle Putina má plnou odpovědnost za letecké neštěstí Ukrajina

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že Kyjev nese plnou odpovědnost za zřícení malajsijského letounu, protože se odehrálo na Ukrajině. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Neštěstí by se podle šéfa Kremlu nestalo, kdyby ukrajinská armáda neobnovila vojenskou operaci proti povstalcům na východě Ukrajiny.

"K této tragédii by nedošlo, kdyby v této zemi panoval mír a kdyby nebyly obnoveny bojové akce na jihovýchodě Ukrajiny," citovala Putina tisková služba Kremlu. Prezident zároveň připomněl, že svého ukrajinského partnera Petra Porošenka opakovaně vyzýval k obnovení klidu zbraní.

"Musíme učinit maximum pro to, aby ruská, ukrajinská i světová veřejnost měly k dispozici objektivní obraz toho, co se stalo," prohlásil podle agentury Interfax Putin při večerní poradě věnované ekonomickým otázkám, která začala minutou ticha za oběti letecké tragédie.

Ukrajinská vláda tvrdí, že malajsijský boeing sestřelili proruští separatisté; ti z téhož činu obviňují ukrajinskou armádu.

Kyjev má prý nahrávku, kde se rebelové k sestřelení hlásí

Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že má nahrávky, ze kterých vyplývá, že malajsijský boeing, který se dnes zřítil na východě Ukrajině a v jehož troskách zahynulo 298 lidí, sestřelili proruští separatisté. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. Ukrajinský ministr Pavlo Klimkin podle diepresse.com řekl, že stopa vede do řad ruské armády a že to Kyjev doloží důkazy.

SBU podle BBC na svém kanálu na videoportálu YouTube zveřejnila odposlechnuté rozhovory separatistů, kteří hovoří o sestřelení civilního letadla. Video bylo již z toho kanálu odstraněno, jiné profily na YouTube ale mají kopie."Kozáci z černuchinského stanoviště sestřelili letadlo... civilní," hlásí v ruštině jeden z telefonujících, kterého jeho protějšek oslovuje "majore". Na dotaz, zda se v troskách našly zbraně, "major" odpovídá záporně: "Vůbec nic, jen civilní věci, lékařské krámy, ručníky, toaletní papír." V další části nahrávky jiný hlas informuje: "Pokud jde o to letadlo sestřelené v oblasti Snižneho-Torezu. Ukázalo se to být civilní letadlo. Dopadlo v oblasti Grabova.... je tam spousta mrtvých žen a dětí. Kozáci tam teď vše prohlížejí."

Zmizení malajsijského letadla před čtyřmi měsíci ani sestřelení letounu nad Ukrajinou cestující neodradilo

Zpráva o sestřelení malajsijského letadla šokovala celý světe. Uběhly totiž pouhé čtyři měsíce od chvíle, kdy jiné letadlo stejné společnosti zmizelo s 239 lidmi na palubě neznámo kam.

"To snad nemůže být pravda!" napsala na Facebook Alicia de Boerová, když se dozvěděla, že její přítel, mladý Holanďan Cor Pan, byl patrně na palubě zříceného boeingu. Těsně před nástupem do letadla na internet poslal fotografii letounu s komentářem: "Jestli někde zmizí - tak vypadá takhle." Cor Pan, který do Malajsie letěl s vidinou dovolené na pláži, fotografii poslal jako vtipnou poznámku s ohledem na pohřešovaný malajsijský letoun. Po pádu letadla ale jeho zpráva nabrala tragický smysl a ve čtvrtek večer už ji na Facebooku sdílelo více než 10.000 lidí.

Katastrofa malajsijského letadla představuje druhou nejvyšší ztrátu pro Nizozemsko při leteckém neštěstí od děsivé srážky dvou letadel Boeing 747 na Kanárských ostrovech, při níž v roce 1977 zahynulo 238 Nizozemců.

Ve čtvrtek ovšem šokovaní cestující, kteří měli nastoupit do dalšího spoje do Kuala Lumpuru, shodně uváděli, že je neštěstí od cesty neodradí. "Nastoupím do letadla. Jsem si jist, že letecká společnost teď přijme potřebná opatření," řekl agentuře AFP jeden z cestujících. "Blesk nikdy neudeří dvakrát do stejného místa," dodal další fatalisticky.