Podle průzkumu věří „výhodným“ úvěrům až polovina Čechů

Podle průzkumu věří „výhodným“ úvěrům až polovina Čechů Zdroj: profimedia.cz

Podle průzkumu věří „výhodným“ úvěrům až polovina Čechů

Reklamní sdělení od libovolného bankovního domu na nás číhají opravdu téměř všude – na plakátech v metru, v televizi, na tramvajových zastávkách. Většinou nás banky lákají na výhodné půjčky s nízkým úrokem a RPSN. Z průzkumu úvěrové společnosti Cofidis nyní vyplynulo, že těmto reklamám uvěřila polovina respondentů.
Někteří z nich přitom vůbec nedokážou zkontrolovat pravdivost nabídky úvěru, jiní to sice dovedou, ale nedělají to. Společnost Cofidis se zeptala pěti set respondentů, z nichž vyplynuly pozoruhodné výsledky.
Pokud se žadatelé s někým o úvěrové nabídce poradí, je to nejčastěji životní partner, na odborníky se příliš nespoléhají. S finančním poradcem se radí pouze 16 procent z nich. 
Polovina českých žadatelů o úvěr si dokáže zkontrolovat pravdivost nabídky, a také to pravidelně dělá. Čtvrtina si pravdivost sice umí ověřit, ale nečiní tak. Zbývající čtvrtina je vydána na pospas splátkovým společnostem, protože si nabídku ověřit nedokáže. „Na českém trhu nepůsobí jen férové splátkové společnosti, takže je překvapivé, že polovina Čechů si pravdivost nabídky vůbec neověří,“ upozornil obchodní a marketingový ředitel Cofidisu Thomas Kudela. 
Na 40 procent Čechů si nemyslí, že podmínkám úvěrových smluv rozumí, a proto se snaží s někým poradit. Třetina si myslí, že podmínkám docela rozumí. Pouhá dvě procenta míní, že podmínkám úvěru rozumí dokonale. 
Pokud si žadatel přizná, že podmínky úvěru jsou nad jeho síly a s někým se nakonec poradí, nejčastěji je to s životním partnerem (35 procent). Malá skupina (16 procent) se poradí se svým finančním poradcem a ještě menší s někým z rodiny. Třetina žadatelů o úvěr se neporadí s nikým. "Je poměrně překvapivé, že pouze 16 procent z žadatelů se spoléhá na odborníky," dodal Kudela.