Valerij Bolotov

Valerij Bolotov Zdroj: Reuters

Luhansko vyhlásilo nezávislost, rozpad Ukrajiny nabral nový směr, prezidentské volby jsou v ohrožení

Nejvýchodnější oblast Ukrajiny, Luhansko, vyhlásilo samostatnost a vybralo o víkendu svého prezidenta a premiéra. Přestože vláda v Kyjevě a celý svět nic podobného neuznává, je téměř jisté, že tento krok je velkým problémem pro nastávající ukrajinské prezidentské volby, které se budou konat v neděli 25. května. V Luhanské oblasti se totiž zřejmě nebude hlasovat, s čím ale ukrajinská ústava nepočítá.

Odštěpenecká Luhanská lidová republika o víkendu přijala vlastní ústavu a zvolila si své vedení. Prezidentem se stal jeden z vůdců proruských separatistů Valerij Bolotov a premiérem Vasilij Nikitin. Nové vedení vybrali poslanci na nedělním zasedání samozvaného parlamentu, kteří rovněž přijali dočasnou ústavu. Zatím separatisté nehovoří o tom, zda se chtějí připojit k Rusku, což se dá ale v budoucnosti předpokládat. Celá vláda má vzniknout dnes.

Rozpad Ukrajiny tak nabral nové podoby.

Před týdnem Luhanská oblast spolu s Doněckým regionem uspořádaly kontroverzní referenda, ve kterých se podle separatistů drtivá většina obyvatel vyslovila pro nezávislost na Kyjevu. Ukrajinská vláda a Západ hlasování neuznávají. Zatím jej neschválilo ani Rusko.

Luhanská oblast je průmyslová část Ukrajiny, kde jsou závody těžkého průmyslu a doly. Ty se ale již léta potýkají s velmi vážnými ekonomickými potížemi. Region je také postižen masivním úbytkem obyvatel. V roce 1989 zde žilo přes 2,8 milionu lidí, v současnosti jen kolem 2,1 milionu. Oblast byla také závislá na dotacích od centrální vlády, takže se dá předpokládat, že bez pomoci Ruska bude mít ještě větší hospodářské a sociální problémy.