Jackfruit

Jackfruit Zdroj: wikipedia.org

Zabrání ovoce žakie problému s potravinami ve světě?

Lidí ve světě přibývá, potraviny jsou stále dražší a klima se mění. Světová banka a OSN předpovídají, že možná snížená sklizeň pšenice a kukuřice by mohla do deseti let způsobit války o potraviny. Nabízejí se ale i některá nová řešení. O jednom napsal britský deník The Guardian.

Na scéně se objevuje ovoce žakie (chlebovník), které pochází z Indie. Jedná se o nelibě zapáchající obrovské plody stromu, které váží sedm až 40 kilogramů, ale chutnají podobně jako mango. Podle vědců by žakie mohlo postupně nahradit základní zemědělské plodiny, právě výše zmíněnou pšenici a kukuřici.

“Je to zázrak. Žakie poskytuje mnoho živin a kalorií,“ říká Šajmala Reddy, biotechnoložka z univerzity v indickém Bangalore. “V tomto ovoci se ukrývá draslík, vápník a železo. Je také o mnoho výživnější než obiloviny a obsahuje méně cukru.”

Pěstování žakie také není zdaleka tak náročné jako pěstování obilovin. Stromy jsou odolné vůči suchu, škůdcům, nemocem a vysokým teplotám.

Srí Lanka a Vietnam již dokonce mají fungující průmysl, který zpracovává žakie. Dělají z něj mouku, nudle, pečivo nebo zmrzlinu.

Paradoxně ale právě v Indii, odkud ovoce pochází, se na něj dívají zemědělci skrz prsty. Žakie tam platí za ovoce pro chudé a zemědělci ho nechtějí pěstovat.