Polibek

Polibek Zdroj: Profimedia.cz

Pozor, na Letné vás může kdokoliv políbit!

Koncem roku 2013 vytvořila finská iniciativa petici, která vyzývala k dodržování lidských práv během olympiády. Tehdejší dosluhující vláda Jiřího Rusnoka však připojení České republiky k této výzvě odmítla. A tak vznikl iniciativa, která na nedodržování lidských práv upozorňuje.

Čas a místo svého happeningu s názvem „Polib koho chceš, dokud můžeš“ si iniciativa zvolila originálně – dnes ve dvě hodiny se vám na pražské Letné může stát, že vás někdo začne přemlouvat, ať políbíte libovolného náhodného kolemjdoucího, a to bez ohledu na pohlaví. Iniciativa chce takto upozorňovat na své nesouhlasné stanovisko s postojem vlády, která údajně nedostatečně řeší problém lidských práv.

Protože se jedná o happening s relativně vtipnou náplní, je dost dobře možné, že se jej někteří kolemjdoucí rádi zůčastní. Pro ty však platí již výše zmíněné upozornění, které nyní rozšiřujeme o informaci, že se polibky budou zaznamenávat na fotoaparát a co nejrychleji se pak budou nahrávat na sociální síť Facebook, kde si je pak všichni budou moci prohlédnout v Galerii polibků stránky „Polib koho chceš, dokud můžeš“.

Událost má zřejmě jasnou souvislost s dnešním příjezdem českých olympioniků na Letnou, kteří do českého olympijského parku na Letné dorazí dnes v 18 hodin.

Výzvu, kterou Česko nepodepsalo, podpořilo 28 evropských států, avšak spolu s Českem ji odmítlo například Řecko, Lotyško nebo Litva.