Lex Babiš

Lex Babiš Zdroj: Jan Ignác Říha

Lex Babiš aneb sága rodu agentů

Sněmovnou prošel v prvním čtení poslanecký návrh služebního zákona, a tak se i Andrej Babiš, který čelí podezření ze spolupráce s komunistickou tajnou službou StB, mohl stát ve středu ministrem. Znamená to, že lustrační zákon bude brzy definitivně pohřben?

Podle několika expertů je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku u agentů někdejší státní bezpečnosti především možnost jejich vazeb na sovětskou službu KGB. Přitom lustrační zákon na počátku 90. let nevznikal nijak lehce a už tehdy se o něj vedly vášnivé a dlouhé spory. Nakonec byl v říjnu 1991 parlamentem přijat. Od té doby se jeho podobou řídil i zvyk, že ministři museli předložit osvědčení, že s komunistickou policií nespolupracovali. Situace se mění právě teď. Prezident Miloš Zeman tradici porušil. Co to bude znamenat? A co všechno se v důsledku toho může stát?

Podrobnou analýzu o lustračním zákonu a někdejším verbování lidí do komunistické tajné policie si přečtěte v novém tištěném vydání Reflexu, který vychází ve čtvrtek 30. ledna.