TOP 09

TOP 09 Zdroj: Profimedia.cz

Topka nasadila opět hodného dědečka Schwarzenberga a zlého muže Kalouska

TOP 09 je stále relativně mladou stranou, které nezbývá než stavět na popularitě a politické obratnosti svých otců zakladatelů. Proto není překvapivé, že v jejím čele opět stanul exministr zahraničí Karel Schwarzenberg za podpory vlivného místopředsedy Miroslava Kalouska.

Zatímco Schwarzenberg představuje vlídnou tvář strany, Kalousek je "zlým mužem," uvedl v České televizi politolog Petr Just.

Stranický sněm do čela nezvolil nikoho ze zástupců pražské organizace, i když na místopředsedu kandidoval současný primátor hlavního města Tomáš Hudeček. Podle politologa Zdeňka Zbořila za tím může být obava, aby straně neuškodila výbušná "pražská" témata, například spory ohledně kritizované stavby tunelu Blanka. "V té situaci je příliš mnoho neznámých," řekl Zbořil.

Petr Just dnes v České televizi vyzdvihl Kalouskovu roli. Někdejší ministr financí bude pro stranu důležitý jako charismatický řečník, který bude z opozičních zákopů kritizovat kroky vládní koalice. "Karel Schwarzenberg ještě stále reprezentuje vlídnější tvář jakéhosi hodného dědečka, zatímco Miroslav Kalousek je tím zlým mužem, kterého strana vždy nasadí do klíčových okamžiků," řekl Just.

Zbořil zdůraznil, že strana na víkendovém sjezdu akcentovala vůli změnit svůj politický přístup a nastartovat opět k úspěšným budoucím volbám. Pravice v podzimních hlasování utrpěla debakl, když ji předběhla nejen tradiční ČSSD, ale i zcela nové hnutí ANO a velké množství hlasů zaznamenali i komunisté.

Další z pravicových stran ODS by chtěl dostat zpět na politické výsluní někdejší ministr školství Petr Fiala. V sobotu oznámil, že bude kandidovat na předsedu ODS. Nynější volební "superlídryně" Miroslava Němcová zase v sobotu nabídla TOP 09 možnost spolupráce v nadcházejících volbách do Senátu.