Orkán

Orkán Zdroj: Profimedia.cz

Blíží se orkán Xaver, v noci zasáhne i Česko

Mohutnou bouři očekávají ve čtvrtek večer na severu Evropy, svým okrajem zasáhne i Česko. Přinese vichr o síle orkánu a záplavy na pobřeží.

V severním Německu a Polsku očekávají vítr o síle hurikánu s poryvy větru až do 135 km/hod. Vichřici má doprovázet silné sněžení. Zrušeny byly vlakové a trajektové spoje, řadu škol úřady uzavřely. Stejně tak zrušily kvůli možnému nebezpečí v některých severoněmeckých městech vánoční trhy. V Polsku a Německu meteorologové vyzvali řidiče, aby omezili své cesty autem. Svým okrajem má orkán Xaver, jak byl pojmenován, zasáhnout i Českou republiku. Bouře by měla udeřit už ve čtvrtek večer.

Podle nejnovějších prognóz nejsilnější údery vichru očekávají meteorologové v noci ze čtvrtka na pátek. Průměrná rychlost větru má dosahovat 65-80 km/hod. Xaver bude doprovázet husté sněžení.

Jméno Xaver dostala bouře po svatém, jehož svátek se 3. prosince, tedy v den kdy se vichřice začala formovat na severozápad od Evropy, slaví. Mimochodem, tento den je asi pro „psí počasí“ vhodný, protože i stará pranostika říká: O Františku Xaveru vítr fičí od severu. Tentokrát to vypadá na opravdový „fičák“.